"Revoluţia în trafic" ar putea deveni "coşmar" în trafic pe o importantă arteră din Bucureşti. Cetăţenii se opun

Pe Ştefan cel Mare, în apropierea unei şcoli, ar urma să răsară un complex imobiliar care ar sufoca îngrozitor traficul în zonă, acuză cetăţenii, care se organizează pentru a stopa acest proiect.
Trafic
Trafic (Pixabay)

Indignaţi şi îngrijoraţi de faptul că lângă Şcoala gimnazială nr. 28 din Capitală, aproape lipit de alt bloc şi în apropierea unui mare spital (Spitalul Colentina) ar urma să fie construit un ansamblu rezidenţial de 4 blocuri de 11 etaje, plus un hipermarket, mai mulţi cetăţeni din Lacul Tei, Ştefan cel Mare - zonele ce ar urma să fie afectate de proiect - s-au strâns, luni, în Parcul Circului, la Centrul Comunitar Tei, pentru a dezbate situaţia.

Şi nu doar pentru a o dezbate ci şi pentru a găsi soluţii de oprire a proiectului, având în vedere că acesta va transforma traficul pe Ştefan cel Mare (una din cele mai circulate artere din Bucureşti) într-un coşmar, îi va lăsa pe locuitorii din blocurile învecinate fără soare în casă şi, evident, cât va dura şantierul, poluarea fonică şi a aerului va fi în creştere, asta în condiţiile în care Bucureştiul este deja renumit pentru poluarea sa, au atras atenţia cetăţenii. Reamintim în acest context că, recent, Comisia Europeană a deschis procedură de infringement împotriva României pentru poluare iar Bucureştiul a fost unul dintre oraşele nominalizate la "rubrica" Aşa NU.

Semnalul de alarmă în comunitate a fost tras de o mamă care a descoperit, când îşi ducea copilul la şcoală, un afiş lipit pe un gard, într-un loc unde putea fi cu uşurinţă ignorat. Anunţul, pus de Primăria Generală a Capitalei, informează despre intenţia elaborării unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru complexul rezidenţial, cetăţenii fiind invitaţi să trimită observaţii şi propuneri. Dacă afişul ar fi scăpat neobservat şi PUZ-ul ar fi fost emis având în vedere că nimeni n-a emis obiecţii, ulterior acestei etape cu greu oamenii ar mai fi putut face ceva pentru oprirea/modificarea proiectului.

Afiş anunţ proiect imobiliar pe Ştefan cel Mare
Afiş anunţ proiect imobiliar pe Ştefan cel Mare (Cetăţean)

Afiş anunţ proiect imobiliar pe Ştefan cel Mare
Afiş anunţ proiect imobiliar pe Ştefan cel Mare (Cetăţean)

Proiect imobiliar pe Ştefan cel Mare
Proiect imobiliar pe Ştefan cel Mare (Cetăţean)

"Peste, noapte, noaptea ca hoţii, mai bine zis, a apărut un afiş pe un gard aparţinând unei firme de construcţii, prin care ne anunţau că urmează a se construi un ansamblu de 4 blocuri de 11 etaje şi 4 blocuri de 4 etaje chiar lângă Şcoala gimnazială 28, blocul 2A al Aleii Circului şi Ştefan cel Mare numărul 17. Cu toţii ştim că Ştefan cel Mare este o zonă foarte, foarte aglomerată, de aceea construirea unui complex de blocuri (precum şi un eventual hipermarket) ar sufoca efectiv zona. Primăria Capitalei nu a reuşit până acum să rezolve probema traficului în Ştefan Cel Mare iar cu acest proiect, cu această construcţie s-ar sufoca de-a dreptul artera", a explicat una dintre persoanele prezente la întrunirea de ieri.

Ce dezavantaje va aduce proiectul, potrivit locuitorilor?

"- Zona este foarte aglomerată şi nu mai poate absorbi un proiect imobiliar de amploare;
- Traficul în zonă este foarte intens, de peste 10 ani (în orele de trafic de vârf, întreaga zonă este blocată), iar locurile de parcare sunt insuficiente;
- În apropiere sunt blocuri şi clădiri conexe ale Spitalului Colentina (4 etaje) şi Şcoala nr. 28 (2 etaje), iar blocurile de 11 etaje ar face notă discordantă;
- Se pare că terenul în cauză este deasupra unor conducte ale Spitalului Colentina (de aceea până acum nu a primit nimeni aviz de construire);
- Pe durata construcţiei vor fi afectaţi atât locuitorii zonei, cât şi elevii şcolii şi pacienţii Spitalului Colentina;
- Din punct de vedere tehnic, încă 300-400 de apartamente, cu toate utilităţile aferente, ar crea presiune asupra infrastructurii şubrede din zonă (electricitate, canalizare, gaze)", susţin organizatorii dezbaterii de ieri.

Ce este de făcut?

În consecinţă, la întâlnirea de ieri, organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei şi moderată de Centrul de Resurse pentru Participare Public, organizaţie care asigură consiliere/suport informaţional societăţii civile, cetăţenii au hotărât să se organizeze şi să-şi facă auzită vocea la Primăria Capitalei, astfel încât aceasta să nu-şi dea girul pentru un astfel de proiect. Oamenii urmează să acţioneze rapid, când proiectul este încă în faza de aviz de oportunitate, ulterior fiind mult mai greu ca cetăţeni să intervină.

Aşadar, oamenii vor informa populaţia din zonă, vor cere audienţă la primărie, se vor adresa consilierilor generali etc.

De asemenea, cetăţenii au lansat o petiţie online prin care spun NU proiectului pentru construirea ansamblului de locuinţe din Ştefan cel Mare nr.17-21 Bucureşti.

"Suntem la faza de dinainte de PUZ, se poate. Trebuie să se facă consultare publică. Atunci când oamenii nu vor şi se opun cu îndârjire unei chestii, există posibilitatea să obţii rezultate, dacă te opui cu adevărat de la început şi până la sfârşit", a explicat Aimee Bugner, unul dintre membrii fondatori ai Grupului de iniţiativă Civică Lacul Tei, actualmente consilier USR la Primăria Sector 2.

La rândul său, Vlad Cătună, de la CeRe, le-a reamintit cetăţenilor că vecinii lor din Aleea Luncşoara au reuşit să obţină în instanţă anularea autorizaţiei de construire a unui bloc ridicat pe spaţiul verde dintre blocuri şi desfiinţarea lucrărilor. De asemenea, cetăţenii din Aleea Lunguleţu au reuşit să obţină suspendarea autorizaţiei de construire pentru o clădire de 8 etaje ce se ridică pe spaţiu verde, la câţiva metri de geamurile lor iar locuitorii din Lacul Tei au reuşit să convingă Primăria Capitalei să nu mai amplaseze un uriaş grup statuar în Parcul Circului, unde ar fi distrus frumosul spaţiu verde. Pe scurt, când cetăţenii chiar doresc ceva şi-şi fac auzită vocea perseverent şi atâta timp cât este nevoie, autorităţile s-au văzut nevoite, nu o dată, să se plece în faţa voinţei lor.

Sursă video: Spune NU corupţilor

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne