Revoltă în Opoziţie: "Toţi hoţii îşi vor executa pedepsele în vilele de lux construite cu bani furaţi"

Legea privind detenţia de weekend şi la domiciliu adoptată de Parlament demonstrează că principala grijă a PSD e bunăstarea infractorilor, a tras un semnal de alarmă partidul Uniunea Salvaţi România.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România a votat împotriva noului proiect de modificare a Legii executării pedepselor care va duce la golirea cu repeziciune a închisorilor din România, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de partidul condus de Dan Barna.

"Proiectul adoptat astăzi demonstrează că principala grijă a PSD este bunăstarea infractorilor. S-au introdus noi forme de executare a pedepsei cu închisoarea la domiciliu sau în weekend pentru infractorii care au o condamnare de până la 5 ani de închisoare pentru infracţiuni fără violenţă şi au executat deja un an din pedeapsă. Practic, toţi hoţii îşi vor executa pedepsele în vilele de lux construite cu bani furaţi, toţi hackerii îşi vor executa pedepsele pe canapelele de acasă cu laptopurile în braţe, toţi perverşii condamnaţi pentru pornografie infantilă îşi vor executa pedepsele în faţa televizoarelor. Aceştia sunt votanţii PSD pentru care se fac legi în Parlamentul României", arată USR.

Deputatul Stelian Ion, membru în Comisia juridică, a explicat că proiectul desfiinţează practic sentinţele date de judecători, care în prezent au în legislaţie mai multe forme de pedeapsă, fără privare de libertate.

"Dacă au decis să trimită în închisoare anumiţi infractori, înseamnă că ei prezintă un pericol pentru societate. Este o aberaţie ca aceşti condamnaţi să rămână acasă fără obligaţia de a purta brăţări electronice. Nu există suficient de mulţi poliţişti care să îi supravegheze”, a punctat Stelian Ion.

USR susţine că proiectul PSD introduce, desigur, beneficii şi pentru infractorii cu gulere albe, condamnaţi pentru corupţie, care vor executa pedeapsa închisorii în regim semideschis sau deschis. În plus, pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, condamnaţii vor beneficia de scăderea pedepsei cu 20 de zile. Eliminată în 2016, prevederea referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care realizează "lucrări ştiinţifice" a fost reînviată de PSD.

"Am ajuns în situaţia în care ne este frică să depunem un proiect de lege care modifică legi în domeniul justiţiei pentru că majoritatea PSD-ALDE poate să le deturneze prin amendamente, aşa cum s-a întâmplat în acest caz. Toate proiectele sunt folosite de parlamentarii PSD pentru a obţine o graţiere sau o amnistie pentru corupţii din partid şi clientela politică. Proiectele care rezolvă problemele reale ale României aşteaptă la coadă", a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Potrivit USR, proiectul de lege va intra în vigoare imediat şi se va aplica inclusiv celor care-şi ispăşesc acum pedeapsa, deşi nu există niciun studiu de impact. Anul trecut, după adoptarea unui alt proiect de modificare a Legii executării pedepselor care reducea la o treime toate pedepsele, mii de deţinuţi au ieşit din închisori şi au pus în pericol siguranţa cetăţenilor.

"Dacă se votează şi propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală formulate de Iordache, după socotelile noastre dacă cineva e condamnat la 3 ani de închisoare cu executare (pedeapsă destul de dură în noul Cod Penal), nu va petrece nicio zi în închisoare, la cinci ani va putea executa un an de închisoare şi tot aşa mai departe. România devine raiul infractorilor, graţie PSD", a afirmat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.

USR şi PNL au anunţat că vor ataca împreună această lege la CCR.