Reţete populare de îngrijire a pielii vs. remediile medicinei estetice. Care sunt cele mai eficiente

S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL.
S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL. (Photos.com)

Cu siguranţă, fiecare dintre noi doreşte să rămână tânăr şi atractiv şi să evite la maxim semnele îmbătrânirii precoce. De regulă, motivul apariţiei ridurilor faciale rezidă în deteriorarea proprietăţilor vascoelastice ale straturilor dermei şi a turgorului pielii. Cu vârsta, conţinutul de colagen şi acid hialuronic se diminuează, gradul de hidratare a pielii scade, pielea devine mai puţin hidratată şi îşi pierde capacitatea de a rezista la factorii nefavorabili cu care ne confruntăm zi de zi.

Problema mai este agravată şi de contracţia muşchilor mimicii. Faţa umană are un număr impresionant de muşchi subcutanaţi care sunt activizaţi ori de câte ori resimţim emoţii sau ne aflăm sub influenţa unor factori externi. Primele ridurile îşi fac apariţia de regulă în regiunea ochilor, apoi în zona frunţii şi, în cele din urmă, în regiunea buzelor. Vom relata în cele ce urmează cum să rezistăm efectiv acestor procese prezentând în special metodele tradiţionale de îngrijire a pielii şi mijloacele moderne aplicate de medicina estetică.

Medicina estetică

Să examinăm, în primul rând, la ce face apel medicina estetică în lupta împotriva ridurilor. Cele mai solicitate metode sunt injecţiile cu botox, acid hialuronic şi procedura de plasmolifting.

Botox-ul (toxina botulinică de tip A) — este unul dintre cele mai eficiente instrumente de combatere a ridurilor expresiei faciale. Toxina botulinică acţionează în calitate de inhibitor al receptorilor muşchilor faciali, care primesc semnale de la celulele sistemului nervos central. Injectarea toxinei face ca muşchii faciali să rămână insensibili la aceste semnale şi să înceteze să se contracte. Rezultatul este paralizia muşchilor faciali, care duce la îmbunătăţirea stării pielii şi anume catifelarea ridurilor mimicii în zona acţiunii preparatului. Cu toate acestea, procedura are două dezavantaje serioase. Prima este limitarea expresiei faciale şi inexpresivitatea emoţiilor vorbitorului. De multe ori, acest efect poate fi observat la prezentatorii TV. Al doilea este că toxina botulinică are o perioadă de acţiune redusă — de la 6 la 12 luni, după care efectul procedurii dispare treptat.

Metoda mezoterapiei se bazează pe alte principii. În această procedură, îmbunătăţirea stării pielii se datorează stimulării proceselor naturale de regenerare a straturilor dermice, a matricei intracelulare şi a altor componente ale pielii. Sub piele sunt introduse componente biologic active care declanşează procesele de regenerare. Ca rezultat, pielea îşi creşte treptat nivelul de colagen, acid hialuronic, se activează procesul de hidratare a pielii, care determină redresarea texturii pielii şi a proprietăţilor vascoelastice ale acesteia.

Pe baza unui principiu similar de acţiune a fost dezvoltată şi metoda de plasmolifting, doar că aici se injectează sângele clientului îmbogăţit cu trombocite. Oamenii de ştiinţă au descoperit că trombocitele conţin un factor de creştere care activează procesele de sinteză a structurilor substanţelor intracelulare şi proliferare a celulelor.

Reţete populare contra ridurilor

Bineînţeles, nu ne putem aştepta ca tratamentele simple de acasă să aibă efecte identice remediilor folosite de medicina estetică, dar aceasta nu înseamnă că primele sunt mai puţin eficiente şi că trebuie să renunţăm ele. Una dintre cele mai importante componente ale reţetelor populare destinate diminuării efectelor procesului de îmbătrânire sunt măştile şi cremele pe bază de ulei de măsline, ulei de cătină, miere, fulgi de ovăz şi suc de aloe, care, de altfel, sunt folosite şi la producerea remediilor cosmetice. Printre beneficiile reţetelor populare mai este şi faptul că producătorii de preparate cosmetice tind să ascundă prezenţa hormonilor în componenţa produselor. De aceea, chiar alegerea unei creme simple pentru faţă nu este o sarcină uşoară. Altceva este dacă încercăm să o preparăm singuri acasă. O cremă preparată în mod individual nu va avea efect imediat, dar trebuie să ştim că cel mai adesea un asemenea efect ”fulger” se datorează hormonilor din compoziţia cremei cosmetice.

În concluzie, putem să afirmăm că procedurile explicate mai sus implică efecte diferite şi dacă nu sunt unele defecte majore ale pielii sau cazul unor raţionamente profilactice, putem să apelăm foarte bine şi la remedii populare. Mai ales că atât reţetele populare, cât şi cele oferite de medicina estetică trebuie să fie aplicate în mod regulat.