Reţeaua masivă a unităţilor militare chineze secrete atacă SUA zilnic

(Captură Imagine)

Aceasta este prima parte dintr-o serie de 4 părţi: Criminalitatea, banii şi spionii: o serie de investigaţii despre organizaţiile militare chineze.

****

O armată atacă continuu Statele Unite. Războiul acesteia se desfăşoară fără gloanţe sau parade. Deşi existenţa acestor trupe este negată de guvernul lor, aceşti soldaţi operează în umbră şi în tăcere. Cu toate acestea, rezultate ale operaţiunilor lor pot fi observate zilnic - hackeri şi spioni care atacă şi jefuiesc companiile americane şi guvernul Statelor Unite.

Până acum, imaginea completă a operaţiunilor lor şi a departamentului militar care le coordonează a rămas ascunsă. Cu toate acestea, operaţiunile de spionaj cibernetic ale Chinei au un singur lucru în comun: toate sunt orchestrate în cadrul Statului Major al Armatei de Eliberare a Poporului (SMA), departamentul de nivel înalt al armatei chineze.

O unitate militară a armatei de hackeri a Chinei, Unitatea 61398, a fost demascată de o companie de securitate în februarie 2013. Este doar una din cele aproximativ 20 de unităţi similare care operează în cel de-al Treilea Departament al SMA, iar alături de Departamentul al 3-lea se află şi alte departamente de spionaj ale regimului chinez împotriva Occidentului.

În cadrul SMA, trei departamente lucrează în campaniile de spionaj din cadrul războaielor neconvenţionale. Departamentul Doi se concentrează pe utilizarea spionilor umani (HUMINT). Departamentul Trei se concentrează pe cyberspionaj (SIGINT). Departamentul Patru se concentrează pe războiul electronic, interceptarea datelor prin satelit şi contraspionajul electronic (ELINT).

SMA supraveghează, de asemenea, regiunile militare ale Chinei, armata, marina şi forţa aeriană, precum şi a cea de-a Doua Artilerie - care găzduieşte armele nucleare ale Chinei.

"Cea mai mare ameninţare"

Casey Fleming, CEO la BlackOps Partners Corporation, care se ocupă de contraspionaj şi protecţia secretelor comerciale ale companiilor din clasamentul Fortune 500, vorbeşte despre pericolele pe care le reprezintă armata de spioni care lucrează împotriva Statelor Unite, sub îndrumarea SMA.

"Este în mod clar cea mai mare ameninţare pentru America", a spus el.

"Este un război al epocii tehnologice, un război economic, un război în care nu sunt aruncate bombe şi nu se trag focuri de arme, totuşi este un război în care suntem implicaţi în mod direct", a spus el.

O modalitate de a estima pagubele produse în acest război se poate face încercând însumarea costurilor furtului de proprietate intelectuală, majoritatea fiind comise de regimul comunist chinez.

Comisia privind furtul de proprietate intelectuală a estimat că astfel de operaţiuni costă Statele Unite ale Americii 300 miliarde USD şi 1,2 milioane de locuri de muncă anual.

Fleming a notat că, pe baza cercetărilor efectuate de unităţile de informaţii ale companiei sale şi bazându-se pe situaţiile clienţilor săi, costul ari fe fapt de circa 500 miliarde USD de inovaţie brută, care este furată de companiile din SUA.

Cele 500 miliarde de dolari ar genera venituri, profituri şi locuri de muncă. Într-un interviu anterior, Fleming a estimat că pierderea totală pentru economie datorată furtului inovaţiei este de 5 trilioane USD în fiecare an, având în vedere durata de viaţă estimată de 10 ani a cercetării şi dezvoltării.

O bătălie nevăzută

Întrebarea care se pune este de ce aparatul de război al Chinei loveşte companiile americane. Potrivit unui raport din 26 septembrie al comandantului US Special Forces Operation Command , regimul chinez duce un război hibrid împotriva Statelor Unite.

Furtul de proprietate intelectuală comis de regimul chinez pentru câştiguri economice este doar una dintre componentele unei strategii mai ample de conflict, care evită intrarea în luptă a trupelor. Raportul precizează că "războiul hibrid implică utilizarea de către stat - sau de un actor ca statul - a tuturor mijloacelor diplomatice, informaţionale, militare şi economice disponibile pentru a destabiliza un adversar".

"Doctrina recentă a Chinei articulează folosirea unui spectru larg de război împotriva adversarilor săi, inclusiv a Statelor Unite", afirmă raportul, care-l citează pe generalul chinez Qiao Liang, spunând: "Prima regulă a războiului fără restricţii este că nu există reguli, nimic nu este interzis".

Raportul evidenţiază folosirea războiului hibrid de către China. Acesta include "războiul comercial, economic, ecologic, psihologic, al contrabandei, războiul mediatic, războiul împotriva drogurilor, războiul cibernetic, războiul tehnologic, războiul fabricării, războiul resurselor, războiul ajutorului economic, războiul cultural şi războiul internaţional".

Casey Fleming, CEO al BlackOps Partners Corporation - Este în mod clar cea mai mare ameninţare a Americii

Estimările privind numărul de soldaţi din fiecare departament al SMA variază şi majoritatea analizelor se concentrează numai pe cyberspioni în cadrul Departamentului 3. Institutul Proiectul 2049 estimează că în noiembrie 2011 erau 130.000 de angajaţi în Departamentul Trei. Wall Street Journal a estimat în luna iulie că Departamentul 3-lea are 100.000 de hackeri, lingvişti şi analişti.

Cu toate acestea, amândouă au estimat că Departamentul al 3-lea are doar 12 birouri operaţionale.

Fleming, a cărui companie desfăşoară operaţiuni de contrainformaţii şi cercetări asupra sistemelor de spionaj şi război neconvenţional ale Chinei, a spus că în cadrul Departamentului 3 există 20 de birouri operaţionale şi între 250.000 şi 300.000 de soldaţi dedicaţi spionajului electronic. New York Times a raportat, de asemenea, 20 de birouri.

În cadrul Departamentului 2, între 30.000 şi 50.000 de spioni umani lucrează la operaţiunile de tip insider, care vizează companii din SUA şi străinătate.

Nici o sursă nu a putut să ofere o estimare a numărului de operatori din cadrul Departamentului 4, care lucrează la serviciile de informaţii electronice.

Un fost soldat care a lucrat în cadrul Departamentului 4 şi a cărui misiune era să monitorizeze sateliţii meteorologici chinezi, a declarat pentru Epoch Times că activitatea soldaţilor care lucrau era strict secretă, iar operaţiunile lor erau necunoscute inclusiv celorlalţi din cadrul Departamentului 4.

Sursa a spus, totuşi, că soldaţii angajaţi în operaţiunile de spionaj ale Departamentului 4 lucrau în schimburi. "De exemplu, dacă Rusia lansează un satelit, ei vor monitoriza acest lucru", a spus el, observând că asta va fi în afara programului lor de monitorizare a Statelor Unite. "La asta lucrează 24 de ore pe zi".

Interesul Partidului

Armata Populară de Eliberare (PLA) "nu este o armată naţională care aparţine statului", declară un raport din 12 noiembrie al Serviciului de Cercetare al Congresului. "Mai degrabă, ea serveşte ca aripă armată a Partidului".

PLA nu duce un război pentru poporul chinez, iar soldaţii din departamentele de spionaj ale SMA sunt folosiţi pentru a susţine ambiţiile financiare şi politice ale Partidului Comunist Chinez.

Potrivit lui Richard Fisher, cercetător senior la International Assessment and Strategy Center (Centrul Internaţional de Evaluare şi Strategie) a notat că "PLA este un fel de stat în stat, complet dedicat supravieţuirii Partidului, iar Partidul o recompensează prin faptul că-i dăruieşte resurse".

"PLA şi birourile sale subordonate există pentru a ajuta conducerea Partidului Comunist", a spus el, menţionând că, dacă conducerea Partidului ar vrea ca PLA să-i hrănească pe cei fără adăpost, asta ar face.

În ceea ce priveşte atacurile cibernetice şi operaţiunile de spionaj, "toate acestea se întâmplă la ordinul şi cererea Statului Major General, deoarece acesta acţionează la comanda şi controlul Partidului Comunist Chinez", a spus Fisher.

Atacurile cibernetice şi utilizarea de către China a spionilor convenţionali fac parte dintr-un efort mai amplu, coordonat în cadrul SMA. Biroul funcţionează în cadrul Comisiei Militare Centrale, care raportează liderilor regimului chinez din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Spre deosebire de celelalte ramuri din cadrul SMA, departamentele de spionaj ale regimului chinez au mai multă flexibilitate în modul în care operează. Ordinele lor vin prin planurile cincinale ale Partidului Comunist Chinez, care includ deseori industrii specifice şi obiective economice ale Partidului.

Una dintre cele mai clare legături dintre planurile cincinale şi campaniile de spionaj economic ale armatei chineze este Proiectul 863, care a fost pus în mişcare de fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Deng Xiaoping, în martie 1986. Programul a identificat industrii ţintă pentru dezvoltarea regimului chinez şi este considerat un program care mandatează furtul la scară largă.

Proiectul 863 este "un program emblematic", pentru modul în care regimul chinez a încercat să "prindă rapid din urmă şi să depăşească" Occidentul, potrivit unui raport din 2011 al U.S. Office of the National Counterintelligence Executive. Acesta afirmă că proiectul 863 "oferă finanţare şi îndrumare eforturilor de achiziţionare clandestină a tehnologiei americane şi informaţiilor economice secrete".