Reprezentantă a Băncii Mondiale: Jumătate dintre femeile din mediul rural nu termină gimnaziul

femeie
femeie (femeie)

Jumătate dintre femeile din mediul rural nu reuşesc să termine gimnaziul, iar acest lucru taie aripile viitorului, a declarat joi, în cadrul unui eveniment public, Tatiana Proscuryakova, director de ţară pentru România şi Ungaria la Banca Mondială, citată de Agerpres.

"Femeile din zona rurală şi cele de etnie romă înfruntă provocări adiţionale. Sărăcia în rândul femeilor rome este de 3,5 ori mai mare faţă de rata sărăciei la celelalte femei. În privinţa educaţiei, femeile din România conduc în ştiinţă şi tehnologie. În acelaşi timp, jumătate din femeile din mediul rural nu reuşesc să termine gimnaziul. Acest lucru taie aripile viitorului şi nu le ajută să profite de avantaje în viaţă, mai târziu. (...) Sectorul medical din România are multe provocări. Femeile înfruntă provocări mai mari decât bărbaţii. În termeni de mortalitate, în ceea ce priveşte cancerul cervical, este de 4 ori mai mare decât media UE. Este o statistică şocantă. Mortalitatea maternală în rândul femeilor de etnie romă este de 15 ori mai mare decât media UE", a declarat Tatiana Proscuryakova.

Pe de altă parte, reprezentanta Băncii Mondiale a remarcat că România este un exemplu în ceea ce priveşte egalitatea de gen.

"În termeni de egalitate de gen, România este un exemplu, dar şi un loc unde provocările rămân foarte puternice. Pentru a concura în noua economie, ţările trebuie să angajeze mai multe persoane în zone precum ştiinţă, tehnologie, inginerie. Femeile din România conduc în topul UE. Pe de altă parte, dacă ne uităm la rolul femeii în societatea românească, imaginea este mai puţin roz. Dacă ne uităm la decalajul ocupării forţei de muncă, este unul dintre cele mai mari din UE", a precizat Tatiana Proscuryakova.