Remedii naturiste pentru înlăturarea respiraţiei urât mirositoare

.
. (Maria Baciu / Epoch Times)

Trebuie să recunoaştem, că o respiraţie urât mirositoare, numită şi halitoză, este jenantă. Vestea bună este că, în cea mai mare măsură, cu o îngrijire orală corespunzătoare, respiraţia urât mirositoare, poate fi evitată. Halitoza poate fi cauzată de mai mulţi factori: de unele bacterii, care se localizează pe partea din spate a limbii sau între dinţi, unele alimente, fumatul, gura uscată, afecţiuni medicale, boli ale gingiilor. Nu e de mirare că produsele de igienă dentară au devenit în zilele noastre o afacere atât de mare.

Vă recomandăm câteva soluţii naturiste, simple şi la îndemâna oricui, care ajută să înlăturarea respiraţiei urât mirositoare.

Remediu cu gălbenele şi salvie

Extract de salvie, extract de gălbenele

Se amestecă extract de salvie şi gălbenele în proporţii egale. Se face gargară cu acest amestec de patru ori pe zi. Păstraţi apa de gură într-un borcan bine închis, la temperatura camerei.

Morcovi pentru igiena gurii

3 căni de apă, 1/2 cană de morcovi tăiaţi (partea de sus de la rădăcină de unde se desprind frunzele)

Fierbeţi capetele de la morcovi în apă, la foc mic timp de 20 minute, apoi la foc mare pentru încă 30 de minute. După ce se răceşte zeama, se strecoară, şi se păstrează la frigider. Cu zeama obţinută se clăteşte gura şi se face gargară în fiecare dimineaţă.

Apă de gură cu scorţişoară

10 1/2 linguri de scorţişoară, 1-1/4 căni de vodcă, apă

Scorţişoara se pune în vodcă pentru macerare. Se dilueaza cu apă suficientă pentru a face o soluţie de alcool de 50%. Turnaţi lichidul într-o sticlă şi-l agitaţi o dată dimineaţa şi o dată seara, timp de două săptămâni. După ce au trecut cele două săptămâni, se strecoară şi se toarnă lichidul într-o sticlă. Această tinctură, va ţine mult timp. Pentru a o utiliza ca apă de gură, dizolvaţi o jumătate de linguriţă de tinctură într-o jumătate de pahar de apă caldă.

Coriandru pentru respiraţia urât mirositoare

8 căni de apă, 3 1/2 linguri de seminţe de coriandru, o linguriţă de frunze de coriandru (dacă aveţi la îndemână), o linguriţă de frunze de pătrunjel, 2 linguriţe coajă proaspătă de portocală, rase fin, o curmală fără sâmbure

Se pune apă la fiert şi când începe să clocotească se adaugă seminţele. Fierbeţi timp de 1 1/2 ore, până când apa scade la jumătate. Apoi se adaugă coajă de portocală şi curmala. Fierbeţi în continuare la foc mic cam 15 minute. Se ia vasul de pe foc, apoi se adaugă frunzele de coriandru şi frunzele de pătrunjel. Se lasă la infuzat pentru o jumătate de oră, după care se strecoară printr-o sită fină şi se păstrează într-un borcan cu capac. Păstraţi-l în frigider. Se foloseşte câte o jumătate de cană dimineaţă pentru clătitul gurii şi gargară.

Rozmarinul ca apă de gură

2 căni de apă fierbinte, 3 linguriţe de rozmarin uscat

Puneţi cele 3 linguriţe de rozmarin în apă clocotită. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l să stea la infuzat cam o jumătate de oră. Se strecoară şi păstrează la frigider. Cu infuzia obţinută, se face gargară şi se clăteşte gura fiecare dimineaţă sau de mai multe ori pe zi.

Remediu cu pătrunjel

Frunze de pătrunjel verde

Pătrunjelul verde este un deodorant respiraţie cunoscut. Mestecaţi bine frunze proaspete de pătrunjel. De asemenea poţi face un amestec de pătrunjel cu năsturel, pe care apoi i-l dai prin storcător. Serviţi sucul obţinut când aveţi nevoie să reîmprospătaţi respiraţia.

Remediu cu mărar, cuişoare sau de seminţe de fenicul

Un pumn mic de mărar, seminţe de fenicul, cuişoare

Aceste ierburi şi condimente, aflate în bucătărie, sunt promotori naturali de respiraţie. Pentru îndepărtarea respiraţiei rău mirositoare mestecaţi câteva seminţe de mărar, fenicul sau cuişoare.

Remediu cu mentă

Frunze proaspete de mentă

Mestecarea frunzelor de mentă, va ajută la eliminarea pe timp scurt a mirosului neplăcut al gurii.

Remediu cu miere pentruuscăciunea gurii

1 lingură de miere, 1/2 cană de apă caldă

Se amestecă mierea cu apă. Cu soluţia obţinută se face gargară dimineaţa şi seara, sau de câte ori simţiţi că uscăciunea vă deranjează.

Notă: Dacă halitoza dvs. persistă mai mult de 24 de ore, fără o cauză evidentă, consultaţi medicul dentist sau medicul de familie.