Reguli noi pe zborurile spre SUA: mai multe controale şi interviuri de securitate

Începând de joi 26 octombrie 2017, pasagerii care călătoresc în America vor fi supuşi unor serii de întrebări. Companiile aeriene lansează invitaţia de a devansa sosirea la aeroport.
Controlul pasagerilor în aeroportul  John F. Kennedy, New York
Controlul pasagerilor în aeroportul John F. Kennedy, New York (Photo by Michael Nagle/Getty Images)

Întrebări cum ar fi „De ce mergeţi la New York?” sau „Cunoaşteţi pe cineva în Miami?”, „Puteţi să-mi spuneţi unde veţi dormi?” etc., fac parte din interviul impus pentru a intra pe teritoriul american.

De joi 26 octombrie 2017, au fost implementate noile proceduri de securitate sporită, pe toate zborurile către Statele Unite ale Americii, provocând îngrijorare cu privire la îmbarcarea fluidă şi riscul că vor exista întârzieri la plecări. Pasagerii vor trece printr-un scurt interviu înainte de îmbarcare, o verificare care are scopul de a convinge că aceştia nu prezintă profiluri de risc. Planul face parte din solicitarea Washingtonului de a introduce controale mai stricte şi este folosit deja de câteva săptămâni de transportatorii naţionali, cum ar fi American Airlines.

Interviuri luate la check-in sau la îmbarcare

Lufthansa şi Emirates, Air France şi Cathay Pacific, precum şi compania low cost pe distanţe lungi Norwegian Air, au început deja să avertizeze pasagerii cu privire la posibilitatea unui interviu scurt la aeroport.

„Din acest moment pasagerii care călătoresc în America vor fi supuşi unor interviuri scurte în timpul controalelor deja introduse pe instrumentele electronice, la check-in, controlul documentelor sau direct la poarta de îmbarcare”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei germane Lufthansa.

Companiile implicate au început deja să trimită mesaje şi e-mail-uri, sfătuindu-i pe călători să ajungă la aeroport mult mai devreme decât de obicei. Nu este întotdeauna clar unde pot avea loc "interviurile de securitate", la check-in sau la îmbarcare.

(Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Noutatea, calculează Departamentul Transporturilor din SUA, va implica 325.000 de pasageri - pe circa 2.100 de zboruri comerciale – care decolează în fiecare zi de pe 280 de aeroporturi din 105 ţări şi aterizează într-un aeroport din SUA. „Transportation Security Administration (TSA) va lucra îndeaproape cu companiile aeriene pentru a se asigura că vor fi adoptate toate procedurile noi”, spune într-o declaraţie Lucy Martínez, purtătorul de cuvânt al entităţii americane care se ocupă cu siguranţa transportului. În luna iulie a.c. Washingtonul a dat 120 de zile transportatorilor din întreaga lume să se conformeze cerinţelor SUA.

Dificultatea companiilor

Mai multe companii aeriene nu-şi ascund nedumerirea. Korean Air, cea mai mare din Coreea de Sud, a declarat că noile norme „ne forţează să comunicăm pasagerilor să se prezinte la aeroport cu mult timp înainte şi acest lucru nu este ceva confortabil”. Cathay Pacific a anunţat că a suspendat serviciul de check-in oferit în oraş pentru călătorii care efectuează zboruri spre Statele Unite. În plus, vor fi supuşi unui interviu de securitate şi se recomandă ca aceştia să se prezinte cu trei ore mai devreme la aeroport. Cei care vor zbura la bordul unui avion al companiei Singapore Airlines vor avea, de asemenea, inspecţii suplimentare asupra dispozitivelor mobile, cum ar fi smartphone-uri, tablete şi laptop-uri, la check-in sau chiar înainte de îmbarcare.

Alexandre de Juniac, CEO şi director general al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), asociaţie mondială ai cărei membri numără 275 de companii aeriene (83% din cele existente) a declarat: „Ceea ce vedem este într-adevăr neobişnuit: vedem introducerea unilaterală de măsuri de securitate care sunt anunţate fără nicio consultare prealabilă cu cei care lucrează în acest sector. Acest lucru este îngrijorător”.

Mai multe informaţii: Independent: Passengers could face longer queues for check-in or boarding international flights to America thanks to new rules, Dallas News , USA Today: New 'security interviews' to begin for fliers on U.S.-bound flights