Regimuri mincinoase. Coreea de Nord lansează noi teste nucleare, susţine Jane's Review

Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Phenianul ar fi început din nou testări preliminare ale reactoarelor nucleare, potrivit unor recente imagini din satelit, sugerând că discuţiile de pace dintre Coreea de Nord şi SUA ar putea să nu mai aibă loc, a dezvăluit un raport realizat de un analist în sectorul informaţional.

Noile imagini care arată emisii ce provin dintr-un reactor, surprinse aparent în 25 februarie, ridică întrebări în legătură cu seriozitatea Coreei de Nord privind reducerea capabilităţii sale nucleare.

Rob Munks, redactor la jurnalul Jane's Intelligence Review, a susţinut că reactorul cu apă uşoară “ar putea fi folosit pentru generarea de electricitate în scop civil, care este şi obiectivul său declarat, sau ar putea fi folosit pentru programul nuclear”.

El a adăugat că reactorul nuclear ar putea fi operaţional până la sfârşitul acestui an “cu mici semne de avertizare” înainte de atingerea acelui prag.

Acuzaţiile făcute de Jane's Intelligence Review au loc la câteva săptămâni după ce s-a sugerat că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump s-ar putea întâlni personal pentru a discuta despre dezarmarea nucleară a Coreei de Nord.

În 2017, regimul comunist nord-coreean a desfăşurat mai multe teste de rachete pentru a verifica nivelul capabilităţii sale nucleare.

La sfârşitul anului trecut, Phenianul a declarat că deţine arme capabile să lovească orice punct al Statelor Unite, provocând o oarecare alarmare şi panică în lume.

Testele de rachete au fost însoţite de un război tot mai intens al cuvintelor între Kim şi Trump.

Totuşi, în luna ianuarie, naţiunea asiatică a făcut o pauză în ceea ce priveşte testele şi părea să coopereze cu Coreea de Sud.

Relaţiile dintre cele două Corei au părut să se îmbunătăţească în ultima perioadă, sportivii din cele două ţări au concurat împreună la Jocurile Olimpice de Iarnă din acest an, iar delegaţiile celor două ţări au purtat o serie de discuţii bilaterale.

Chung Eui-yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Coreei de Sud, a declarat recent că Phenianul a fost de acord să oprească testele de arme nucleare şi rachete dacă vor avea loc tratative cu SUA şi că este pregătită să aibă discuţii “sincere” cu Washingtonul.

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că apreciază oferta făcută de Coreea de Nord cu privire la discuţiile pentru denuclearizare, adăugând că este pozitivă şi “sinceră”.

“Acordul cu Coreea de Nord ... dacă va fi finalizat, va fi unul foarte bun pentru întreaga lume”, a mai precizat Trump.

Potrivit grupului 38 North, care aparţine de Institutul SUA-Coreea de la Universitatea Johns Hopkins, imaginile de satelit din luna februarie au arătat “dâre de vapori ridicându-se din sala generatorului şi topirea gheţii de pe râu”.

“Dacă reactorul funcţionează din nou, după cum sugerează dovezile, înseamnă că Phenianul şi-a reluat acctivitatea de producere a plutoniului, probabil pentru programul său de arme nucleare”, a mai susţinut 38 North.