"Regele biscuiţilor" din România cade în "plasa" procurorilor DIICOT

Patronul celebrei companii de biscuiţi Rostar, Bulut Halil, a ajuns în spatele gratiilor într-un proaspăt dosar instrumentat de procurorii DIICOT.
DIICOT
DIICOT (facebook.com)

Supranumit "regele biscuiţilor" din România, patronul companiei Rostar, Bulut Halil, a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de instituţie.

Alături de Bulut Halil, procurorii i-au mai reţinut şi pe Raluca Anamaria Blaj, Ioan Todoran, Mihai Gheorghe, Cornel Costea şi Imad Ali, toţi inculpaţii fiind prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dosarul, în viziunea DIICOT

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2015 inculpatul Bulut Halil, având calitatea de administrator la SC RO STAR SA a constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Blaj Raluca Anamaria, referent contabil al SC RO STAR SA şi Todoran Ioan, director tehnic, grup care a acţionat în sensul sustragerii SC RO STAR SA de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin evidenţierea în actele contabile ale acestei societăţi sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.

Pentru atingerea acestui scop, în contabilitatea SC RO STAR SA au fost înregistrate achiziţii fictive de bunuri şi servicii provenind de la 22 societăţi comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupului infracţional întocmeau în înţelegere cu Bulut Halil şi din dispoziţiile acestuia facturi fiscale fictive ce atestau în mod nereal achiziţionarea de către SC RO STAR SA de bunuri şi servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curăţenie, consumabile, materiale publicitare şi promoţionale, servicii de reparaţii, amenajări, reparaţii ţi transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societăţii beneficiare, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat.

Cei în cauză prezentau angajaţilor SC RO STAR SA documente justificative (facturi de achiziţii bunuri şi servicii, procese-verbale de recepţie a lucrărilor, note de intrare recepţie, etc.) şi alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs, etc.), determinându-i să le semneze în mod formal, în scopul de a crea aparenţa realităţii achiziţiilor fictive de bunuri şi servicii. De asemenea, inculpata Blaj Raluca Anamaria a dispus efectuarea sau, după caz, a efectuat plăţi către societăţile de tip fantomă anterior enumerate în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate.

În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziţia de servicii (reparaţii, lucrări, etc.) de la furnizorii fantomă anterior enumeraţi, erau întocmite procese-verbale de recepţie a lucrărilor, dar şi procese-verbale de recepţie a unor mijloace fixe achiziţionate (de regulă utilaje), ce au fost semnate în perioada 2011-2015 exclusiv de către inculpaţii Todoran Ioan (director tehnic), Costea Cornel (inginer şef) şi Gheorghe Mihai (şef secţie/adjunct (sector) transporturi). În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziţie materii prime erau înregistrate în contabilitatea SC RO STAR SA note de intrare-recepţie, întocmite şi semnate exclusiv de către alte persoane.

Probele administrate au relevat că membrii grupării infracţionale au disimulat realitatea prin crearea aparenţei existenţei unor operaţiuni care în fapt nu au existat. În urma acestora RO STAR SA a înregistrat în actele contabile şi alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598,95 lei (echivalentul a 16.133.021,00 euro) constând în achiziţii fictive de bunuri şi servicii provenind de cele 22 de societăţi comerciale enumerate anterior, cauzând un prejudiciu în cuantum de 14.292.881,11 lei (echivalentul a 3.176.195,00 euro), reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

Facturile fiscale ce atestau operaţiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea şi efectuarea a 372 de plăţi din conturile SC RO STAR SA către furnizorii de tip fantomă anterior enumeraţi, totalizând 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro). Sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse astfel unui proces de spălare, fiind retrase în numerar sau, după caz, transferate succesiv în conturile unor societăţi comerciale româneşti şi din spaţiul asiatic. Din totalul sumei spălate, 58.660.987,53 lei (echivalentul a 13.035.774 euro) reprezentând produsul infracţiunii de spălare a banilor au fost reintegraţi în circuitul financiar legal prin creditarea SC RO STAR SA.

Astfel, în perioada 2011-2015 au fost înregistrate în documentele contabile ale societăţii 262 contracte de creditare semnate de către administratorul Bulut Halil, cu scopul creării aparenţei de legalitate a provenienţei sumelor de bani şi a disimulării originii ilicite a acestora. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 61.340.732 lei (echivalentul a 13.631.273 euro)."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne