Reacţii contradictorii privind alegerea noului preşedinte catalan Quim Torra

Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei
Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei (Alex Caparros/Getty Images)

Alegerea lui Quim Torra în funcţia de lider regional al Cataloniei a avut parte de reacţii diferite.

Torra este un fost avocat şi editor cu puţină experienţă politică. El beneficiază de suportul Stângii Republicane şi de neutralitate din partea partidului anti-capitalist CUP.

Însă unii cred că Torra este o marionetă a fostului preşedinte regional Carles Puigdemont.

Inès Arrimadas, lidera partidului de opoziţie Ciudadanos, a afirmat: “Este o zi foarte tristă. A fost ales în funcţia de preşedinte al Cataloniei o persoană care apără ideologia naţionalistă, care susţine că regiunea Catalonia este doar pentru cei care se consideră catalani, care crede că nu este normal să se vorbească spaniola în Catalonia... şi cred că acest bărbat nu are nicio intenţie de a purta un dialog, [în condiţiile în care] el a reconfirmat argumentele lui Puigdemont şi doreşte să meargă mai departe cu ele”.

Torra a afirmat că guvernul său va lucra pentru a “construi un stat independent în forma unei Republici”.

Premierul spaniol Mariano Rajoy s-a oferit să poarte discuţii cu Torra.

Adresându-se din Berlin, fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont a anunţat în 10 mai că renunţă să conducă guvernul regional. El l-a numit pe parlamentarul catalan Quim Torra să preia şefia, cerând Parlamentului să îl confirme ca preşedinte regional, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul lui Puigdemont a fost făcut după ce Curtea Constituţională a Spaniei a anulat o reformă care ar fi permis Parlamentului catalan să-l numească preşedinte pe Puigdemont fără ca el să fie prezent fizic în Catalonia.

Puigdemont a fugit în Belgia în luna octombrie după ce premierul Rajoy a demis administraţia catalană din cauza organizării unui referendum pentru independenţă interzis, iar recent a fost arestat în timp ce călătorea în Germania pentru a ajunge în Belgia. Arestarea a avut loc pe baza unui mandat european.

Fostul lider catalan este liber să se deplaseze în Germania, fiind eliberat din detenţie în aşteptarea deciziei instanţei cu privire la cererea de extrădare înaintată de Spania. Totuşi, el nu poate ieşi din ţară.