Războiul pe revocarea lui Kovesi. PSD şi-a pregătit contraatacul la decizia lui Iohannis

Preşedintele Iohannis urmează să anunţe, luni sau marţi, decizia luată în privinţa cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Şi, cum toată lumea se aşteaptă ca preşedintele să nu dea curs cererii de revocare, căci în repetate rânduri şi-a exprimat aprecierea atât faţă de DNA cât şi faţă de şefa instituţiei, PSD ar fi pregătit deja contraatacul, au relatat surse politice pentru „Adevărul“.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că social-democraţii se aşteaptă ca Iohannis să refuze demiterea şefei DNA, aşadar şi-au şi pregăti contraatacul. Potrivit surselor, Ministerul Justiţiei a elaborat deja o sesizare către CCR în care a invocat un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern.

Mai exact, în pofida faptului că specialişti precum Augustin Zegrean şi Cristi Danileţ au afirmat răspicat că şeful statului are dreptul să refuze revocarea, Guvernul va susţine exact contrariul, şi anume, că preşedintele este obligat să accepte revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

Potrivit Adevărul, PSD se bazează pe o formulare imprecisă din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care detaliază procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Parchetului General.

În timp ce procedura de numire a şefului DNA este fără echivoc (ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele acceptă sau refuză), în cazul revocării formularea lasă loc de interpretări. „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei“, prevede articolul 54 din Legea 303/2004, în baza căruia se cere revocarea şefei DNA.

Articolul integral poate fi citit aici