Război total împotriva lui Trump, faza pe economie. Preşedintele, forţat să închidă toate grupurile de consiliere economică

Big Business începe boicotul oficial al preşedintelui. Dacă până în prezent comunitatea de business s-a ferit să adopte o poziţie tranşantă împotriva lui Trump, conflictul limitându-se la războiul mediatic. Însă de la jumătatea lunii iulie lucrurile s-au schimbat.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că a închis toate grupurile sale de consiliere economică, în condiţiile în care diverşi directori generali şi bancheri au demisionat, oficial în semn de protest pentru răspunsul dat de Trump incidentului din Charlottesville.

Donald Trump a fost forţat să dizolve grupurile după ce a fost scursă în presă informaţia că directorul Grupului pentru Stragetie şi Politicii, Stephen Schwarzman, urma să plece după discuţii iscate cu ceilalţi magnaţi, legate de poziţia lui Trump.

Trump a scris miercuri după amiază pe Twitter: “În loc să presez oamenii de afaceri din Manufacturing Council şi Strategy & Policy Forum, le închid pe amândouă. Vă mulţumesc tuturor!”

Jamie Dimon, director general al JP Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA, a lansat un atac direct împotriva lui Trump, într-o notă trimisă angajaţilor, susţinând că nu este deloc de acord cu răspunsul preşedintelui american la criza din Charlottesville.

Charlottesville, răscruce

La un miting naţionalist din Charlottesville, peste weekend, după două ore de ciocniri violente între demonstranţi şi anti-demonstranţi - nesancţionate iniţial de poliţie - un autovehicul condus de a un suporter naţionalist a intrat în mulţime, omorând o femeie de 32 de ani şi rănind cel puţin 19 alte persoane.

Stânga liberală a calificat demonstraţia ca fiind "nazistă", iar Donald Trump a condamnat iniţial "manifestarea de ură, bigotism şi violenţă a multor părţi", evitând să dea vina pentru incident pe liderii de dreapta. Acest lucru a atras mânia presei liberale si a unora dintre republicani, astfel că preşedintele american a denunţat, luni, în mod expres "organizaţia KKK şi neo-naziştii".

De la investirea lui Trump, împotriva acestuia a fost declanşat un război mediatic şi informaţional, de către o parte a serviciilor de informaţii, presa mainstream şi establishmentul politic - atât din cadrul Partidului Democrat dar şi al republicanilor.

În stradă, războiul împotriva lui Trump a fost materializat prin numeroase demonstraţii ale stângii, deseori violente.

Până acum comunitatea de business s-a ferit să adopte o poziţia clară în cadrul acestui adevărat război civil american, în mare parte datorită poziţiei por-business a preşedintelui american.

Cu toate acestea presa mainstream a pedalat pe ezitarea lui Trump de a condamna dreapta, deşi presupusele legături ale incidentului cu organizatorii sunt deocamdată neclare.

Însă poziţia lui Trump a generat demisii în grup din cadrul consiliilor sale pentru economie.

Establishmentul nu scapă ocazia

Trump, care s-a întors miercuri după amiază la proprietatea sa din Bedminster, a fost atacat într-o declaraţie comună de foştii preşedinţi George H.W. Bush şi George W. Bush, care au cerut tuturor americanilor să respingă "extremismul".

Mai mulţi lideri republicani, inclusiv Mitch McConnell, au emis o serie de declaraţii, într-una dintre ele guvernatorul statului Ohio, John Kasich, numindu-l pe Trump “patetic”.

Criza de miercuri a fost generată după ce mai mulţi lideri de afaceri care aparţineau de Strategic and Policy Forum, care a fost condus de Stephen Schwarzman de la grupul de investitori în imobiliare Blackstone Group, au decis să se retragă.

Jamie Dimon a explicat, într-o declaraţie publicată pe Twitter, de ce l-a atacat pe Trump: “Este rolul unui lider, în afaceri sau administraţie, să aducă oamenii împreună, nu să îi divizeze”.

Unul dintre membrii Strategic and Policy Forum, directorul general al IBM Ginni Rometty, a scăpat porumbelul: membrii forumului s-au retras înainte de anunţul făcut de Trump despre dizolvarea consiliilor.

Rometty a scris angajaţilor IBM: “Până acum aţi văzut ştirile că am desfiinţat Strategy and Policy Forum al preşedintelui [Trump]”.

Anunţul făcut de Trump a avut loc de asemenea după alte două demisii din Manufacturing Council, şi anume Inge Thulin, director general al 3M şi Denise Morrison, director general al Campbell Soup.

Anunţul făcut de Trump miercuri a fost complet diferit de declaraţiile sale făcute marţi, când a sugerat că toţi directorii generali care demisionaseră pot fi înlocuiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe