Război între Trump şi foşti şefi ai agenţiilor de informaţii la scenă deschisă. Ultimele ostilităţi sunt legate de Putin

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

La o zi după ce Donald Trump a provocat cel mai recent val de indignare în sânul mass mediei aparent luând partea omologului său rus Vladimir Putin cu privire la presupusa interferenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, criticând agenţiile americane de informaţii şi repetând acuzaţiile că investigaţia este o “farsă” şi că FBI este format dintr-o “adunătură de amatori” – preşedintele american şi-a schimbat poziţia şi a “clarificat confuzia” în ceea ce priveşte negarea de către preşedintele rus a amestecului ţării sale în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

La o conferinţă de presă ce a avut loc duminică dimineaţă (ora locală) în Vietnam împreună cu preşedintele Tran Dai Quang, Trump s-a distanţat de remarcile făcute cu o zi mai devreme, în care a sugerat că el îl crede pe Vladimir Putin când afirmă că nu a existat niciun fel de interferenţă rusească în alegeri cu scopul de a-l ajuta să ajungă la Casa Albă. Comentariile sale de sâmbătă au atras un val de critici în SUA, deoarece agenţiile de informaţii americane au concluzionat de mult timp, deşi fără a prezenta dovezi incontestabile, că ruşii au interferat la alegerile prezidenţiale americane.

Ca urmare, Trump a fost atent să clarifice faptul că este de partea agenţiilor de informaţii aflate sub conducerea sa: “Ceea ce am spus este că îl cred pe Putin că el crede acel lucru”, a declarat Trump reporterilor în Hanoi, Vietnam. “Cred că el consideră că el şi Rusia nu au interferat cu alegerile. Ceea ce crede el este ceea ce crede el”.

Apoi, Trump a adăugat că “dacă crede sau nu acest lucru, eu sunt de partea agenţiilor noastre - în special în structura actuală -, de partea conducerii lor. Cred în agenţiile noastre de informaţii. Am lucrat cu ele foarte intens”.

Comentariul a fost făcut la scurt timp după ce Trump a scris pe Twitter: “Când vor ajunge toţi inamicii şi proştii să realizeze că a avea o relaţie bună cu Rusia este un lucru bun, nu un lucru rău? Eu doresc să soluţioneze problemele legate de Coreea de Nord, Siria, Ucraina, terorism şi Rusia poate ajuta în mod serios!”

Totuşi, în ciuda clarificărilor, Trump a declarat că acuzaţiile privind colaborarea cu Moscova în campania sa sunt o farsă, înfuriind şefii serviciilor americane de informaţii. În plus, în cadrul unor acţiuni, ce durează de un an. de a devia atenţia de la înfrângerea şocantă a democratei Hillary Clinton şi de a plasa vina pe actori din afara SUA, agenţiile americane de informaţii au concluzionat că ruşii au interferat cu alegerile pentru a înclina balanţa în favoarea lui Trump, hăckuind şi publicând emailuri stânjenitoare la adresa lui Clinton şi răspândind propagandă media socială.

Sâmbătă, fostul director al Serviciilor americane de Informaţii, James Clapper, a declarat pentru Reuters: “Faptul că preşedintele SUA va crede afirmaţiile lui Putin şi nu pe cele ale comunităţii de informaţii este pur si simplu incredibil”.

În plus, comentariile lui Trump în care şi-a exprimat suportul pentru agenţiile de informaţii americane au fost făcute în mod bizar după ce liderul american a menţionat numele unor foşti oficiali ai serviciilor de informaţii, inclusiv fostul directorul CIA, John Brennan, fostul director al Serviciul Naţional de Informaţii, James Clapper şi fostul director FBI, James Comey.

“Vreau să spun că ei sunt amatori în politică”, a declarat Trump la bordul Air Force One, potrivit rapoartelor Casei Albe. El discută despre concluzia comunităţii de informaţii americane că Rusia a urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui. “Aşadar vă uitaţi la această situaţie, vreau să spun, îl aveţi pe Brennan, îl aveţi pe Comey”, a continuat el. “S-a dovedit acum că [fostul director FBI, James] Comey este un mincinos şi un divulgator de informaţii”.

Separat, tot în timpul întâlnirii sale cu preşedintele vietnamez, Trump s-a oferit să medieze şi să arbitreze disputa privind Marea Chinei de Sud, unde patru ţări din Asia de sud-est şi Taiwanul contestă revendicările masive ale Chinei asupra canalului navigabil aglomerat. “Sunt un foarte bun mediator şi un foarte bun arbitru. Dacă pot fi de ajutor în orice fel, anunţaţi-mă”, a declarat Trump în Hanoi.

În plus, Trump a mai precizat că SUA şi Vietnamul “vor fi parteneri comerciali excelenţi”, adăugând că relaţiile comerciale dintre cele două ţări vor genera “miliarde şi miliarde” de dolari.