Război deschis la Washington: Şeful DHS al Administraţiei Obama folosea un email privat pentru sarcini oficiale

Războiul între părţi ale agenţiilor de informaţii ale SUA a devenit evident ieri odată cu demisia generalului Michael Flynn, acuzat de convorbiri nepermise cu ambasadorul Rusiei la Washington şi de ascunderea adevărului către Administraţia Trump. Astăzi, oficiali seniori ai fostei Administraţii Obama sunt acuzaţi de folosirea de emailuri personale pentru afaceri de stat.
Fost director al Departamentului de Securitate Internă al SUA, Jeh Johnson.
Fost director al Departamentului de Securitate Internă al SUA, Jeh Johnson. (Mark Wilson/Getty Images)

Judicial Watch o organizaţie nepartizană, a anunţat că a primit 216 pagini de documente care conţin emailuri private ale fostului director al Departamentului de Securitate Internă, Jeh Johnson, precum şi ale altor 3 oficiali de top ai agenţiei.

Poate cea mai mare descoperire a fost faptul că Departamentul de Securitate Internă (DHS), în timpul administraţiei preşedintelui Barack Obama, nu a fost deloc un bastion al unei securităţi cibernetice solide. Nu numai că DHS a fost păcălit de către phisheri, dar a ieşit la iveală faptul că însăşi declaraţia făcută de Johnson cu privire la progresele mari făcute în domeniul securităţii cibernetice a fost o minciună totală.

Emailurile conţin mesaj despre întâlnirile programate ale lui Johnson cu ambasadorul din Kuweit şi cu mai mulţi oficiali ai Ministerului de Interne asociaţi cu guvernul Arabiei Saudite. De asemenea, emailurile dezvăluie discuţiile lui Johnson privind o escrocherie online în valoare de 4,5 milioane de dolari din Africa de Vest ce a înşelat mai mulţi clienţi nebănuitori şi care l-a lovit personal pe Johnson.

“Este ironic şi îngrijorător că secretarul Johnson şi consilierii săi au lăudat marile progresele ale DHS în domeniul securităţii cibernetice în timp ce au folosit conturi de email nesecurizate şi private pe care Departamentul le-a interzis în mod oficial”, a susţinut Tom Fitton, preşedintele Judicial Watch, într-o declaraţie scrisă. “Faptul că documentele găsite în aceste conturi de email au fost atât rechiziţionate şi faptul că numele lui Johnson şi contul său de email au fost ţinta unui atac de tip phishing indică nivelul scăzut al securităţii comunicaţiilor în interiorul DHS în timpul Administraţiei Obama”.