"Râul celor cinci culori", una dintre cele mai frumoase minuni naturale ale lumii


Caño Cristales,"Râul celor cinci culori" se află în Sierra de la Macarena, Columbia
Caño Cristales,"Râul celor cinci culori" se află în Sierra de la Macarena, Columbia (Facebook.com/La Gran Epoca)

Există zone pe Pământ care pur şi simplu întrec imaginaţia oricui prin frumuseţea şi misterul lor. Deşi la prima vedere par desprinse din filme, ele sunt cât se poate de reale.

În Sierra de la Macarena, în satul Cano Cristales, Columbia, există un râu mic care poartă acelaşi nume cu cel al satului prin care trece, dar este cunoscut şi sub numele de "Râul celor cinci culori" sau "Râul Curcubeu", sau pur şi simplu "cel mai frumos râu din lume". Are doar 100 de kilometri în lungime şi nu depăşeşte 20 de metri lăţime, dar traseul său este alcătuit dintr-o succesiune de piscine şi cascade, iar în anumite secţiuni prezintă culori uimitoare care ar putea părea o lucrare făcută de mâna omului şi nu de către natură. Albia râului colorată în nuanţe de roşu, verde, galben sau albastru conferă apei sale un aspect unic.

Cu toate acestea, totul este 100% natural.

Magnificul fenomen se produce datorită algelor speciale ce cresc pe platoul de roci de sub râu - spre exemplu algele numite Podostemaceae sunt responsabile de culoarea roşu. În alte secţiuni, o combinaţie de pietre, alge marine şi nisip este ceea ce dă restul tonurilor din râu.

Partea curioasă este că acest spectacol al naturii poate fi admirat doar câteva săptămâni pe an, toamna. În această scurtă perioadă de timp, râul devine scena unui festival de culori naturale. Cea mai mare parte a anului, însă, este doar o apă curgătoare ca toate celelalte. Debitul de apă al râului reglează cantitatea de lumină solară care ajunge la alge, iar în timpul sezonului ploios împiedică razele să ajungă pe fund. În sezonul uscat, apa este prea scazută pentru a întreţine viaţa. Dar între aceste două sezoane condiţiile sunt optime pentru ca nuanţele vii ale râului să îşi facă apariţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură