Raport: Continuă săparea de tuneluri la poligonul nuclear Punggye-ri

Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Conform unui nou raport, imaginile din satelit arată că, în prezent, la poligonul nuclear nord-coreean Punggye-ri sunt săpate tuneluri suplimentare.

Grupul 38 North care este specializat în monitorizarea Coreei de Nord, citând imagini obţinute de sateliţi comerciali, a concluzionat că regimul comunist a abandonat “Portalul Nordic”, unde au avut loc cinci dintre cele mai recente teste nucleare. Iar acum se pare că Phenianul îşi îndreaptă atenţia spre “Portalul Vestic”, care nu a mai fost folosit până acum.

Analiza susţine:

„În decembrie 2017, cărucioare de minerit şi membri de personal au fost prezenţi în mod constant în zona Portalului Vestic şi a avut loc o expansiune semnificativă a mormanului de material excavat.

În 28 decembrie, un număr mare de membri de personal (între 100 şi 120) au fost observaţi în şapte formaţii diferite al căror obiectiv este necunoscut în Zona de Suport Sudic.

Aceste activităţi subliniază eforturile continue ale Coreei de Nord de a menţine potenţialul poligonului Punggye-ri pentru testări nucleare viitoare.”

Imaginile din satelit arată o expansiune a mormanului de material excavat la Portalul de Vest, sugerând că excavările curente de acolo sunt “extensive”. Raportul evidenţiază că prezenţa personalului la Zona de Suport Sudic este “rară”, dar nu a putut identifica motivul pentru care ar fi aceştia prezenţi acolo.

Câteva informaţii oferite de dezertori nord-coreeni sugerau că urma să aibă loc un nou test nuclear semnificativ, care să coincidă cu ziua de naştere a lui Kim Jong-un, care a fost pe 8 ianuarie, însă în ziua aceea nu s-a întâmplat nimic. Totuşi, există temeri că o nouă explozie nucleară la poligonul Punggye-ri ar putea provoca prăbuşirea muntelui Mantap, ceea ce ar conduce la un dezastru ecologic incomparabil.