Raluca Prună acuză o manipulare crasă a PSD: Abuzul în serviciu nu e dezincriminat!

O decizie a Curţii de Apel Alba a fost preluată pentru a alimenta ideea că tehnocraţii sunt cei ce au dezincriminat abuzul în serviciu, nu PSD prin OUG 13. Raluca Prună le dă o replică dură celor ce au lansat şi vehiculat această teorie.
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei)
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei) (Florin Chirila\Epoch Times)

Abuzul în serviciu NU e dezincriminat, scrie pe Facebook fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, acuzând faptul că PSD şi corul său din mass media recurg la o altă manipulare după ce Curtea de Apel Alba a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a unui fost secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara, condamnat pentru abuz în serviciu în primăvara anului trecut.

În acest context, o anumită parte din presă a acuzat că abuzul în serviciu a fost dezincriminat tacit întrucât Guvernul Cioloş nu a îndreptat în 45 zile articolul art. 297 Cod penal, conform deciziei obligatorii a CCR 405/2016, fapt ce ar fi confirmat de decizia pronunţată în 9 februarie de Curtea de Apel Alba Iulia.

Raluca Pruna transmite însă că lucrurile nu stau deloc aşa, ba dimpotrivă, abuzul în serviciu nu e dezincriminat nici direct, nici indirect şi asistăm la o serie de mesaje manipulatoare prin care PSD încearcă să facă uitat asaltul încă neîncheiat asupra Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, în beneficiul unui grup de politicieni implicaţi în dosare de corupţie.

Redăm postarea fostului ministru al Justiţiei:

"Încercând să mai salveze câte ceva din onoarea nereparată legată de infama OUG 13/2017, PSD face o tentativă penibilă de acreditare a ideii unei „dezincriminări tacite” a infracţiunii de abuz în serviciu de care s-ar face responsabil guvernul tehnocrat", a replicat Raluca Prună, susţinând că "adevărul este simplu şi este următorul'':

- Guvernul Cioloş nu putea prin OUG 18/2016 adoptată pe 18 mai 2016 să aducă în acord prevederea privind abuzul în serviciu din Codul Penal cu o decizie a Curţii Constituţionale care urma a fi pronunţată o lună mai târziu, pe 15 iunie 2016.

- Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale este una interpretativă, prin care Curtea a precizat că „ neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale guvernului” (paragraful 60 pentru cei care se îndoiesc).

- Nu era nevoie de o modificare a textului din Codul Penal privind abuzul în serviciu pentru ca instanţele să ştie cum să aplice legea – în sensul neechivoc al Deciziei de interpretare.

Asta este ce a făcut şi Curtea de Apel Alba Iulia care a constatat încălcarea unei hotărâri de guvern, care nu e legislaţie primară, ergo nu se reţine abuzul în serviciu sub acest aspect. Instanţa nu a făcut decât să constate că fapta s-a produs cu încălcarea unei norme secundare (hotărâre de guvern), nu a legislaţiei primare, procedând în deplin acord cu Decizia 405/2016 a CCR. Evident, nu este vorba de nicio dezincriminare a abuzului în serviciu, ci de încadrarea, în speţa dată, în limitele stabilite prin decizia CCR.

- Există numeroase alte decizii de interpretare 121/1196, 871/2010, 1283/2011 care constată constituţionalitatea doar într-o anumită interpretare sau deciziile 665/2007, 1615/2011, 783/2009 care constată neconstituţionalitatea unei anumite interpretări – pentru niciuna nu a fost nevoie de o modificare legislativă, pentru a putea fi aplicate de instanţe.

În loc de concluzie: infracţiunea de abuz în serviciu nu este dezincriminată nici direct, nici indirect, nici explicit, nici implicit. Veste proastă, pentru cine îşi pune speranţele în asta.

Prin OUG 13/2017, guvernul PSD-ALDE a trecut mult peste Decizia 405/2016 a CCR. Detaliile se stiu şi sunt denunţate în 14 zile proteste fără precedent. Fără a insista spun că nimic în Decizia 405/2016 nu sugera reducerea pedepsei sau introducerea unui prag valoric. Decizia 405/2016 a fost pretextul, textul OUG 13/2017 e bonusul pentru fidelitate...

Majoritatea parlamentară controlată de PSD în cursul anului 2016 avea obligaţia legală ca, în termen de 45 de zile, să pună în acord textul de lege cu multele decizii ale CCR, dar, ca de atâtea ori, a fugit de această responsabilitate. Fuga de răspundere şi restanţele legislative au devenit o marcă a stilului de acţiune guvernamentală şi legislativă a PSD. Într-o perfectă contradicţie logică, PSD atacă guvernul Cioloş pentru adoptarea OUG 18/2016, prin care erau rezolvate vechi probleme de neconstituţionalitate, iar azi atacă acelaşi guvern pentru că nu a emis o ordonanţă de urgenţă în acelaşi scop, pe tema abuzului în serviciu.

Prin aceste mesaje manipulatoare, PSD încearcă să facă uitat asaltul încă neîncheiat asupra Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, în beneficiul unui grup de politicieni implicaţi în dosare de corupţie. Dacă această manipulare mizează pe memoria scurtă a românilor, e un pariu care e deja pierdut: românii nu au uitat asaltul asupra justiţiei şi nici nu-l vor uita curând. Iar comparaţia cu Guvernul Cioloş e nelegitimă şi ridicolă: nu semănăm deloc cu Guvernul PSD-ALDE. Voi ce credeţi?", scrie, pe Facebook Raluca Prună.