Radu Moraru, lăsat fără Naşul TV. Jurnalistul acuză o preluarea "pucistă" a postului

Radu Moraru s-a trezit că nu poate intra în televiziunea pe care a fondat-o şi acuză o preluare "pucistă" a postului. Pe de altă parte, cei care au preluat televiziunea invocă o hotărâre judecătorească şi-l acuză pe jurnalist de proasta gestiune a societăţilor din grupul Naşul.
Radu Moraru
Radu Moraru (Nasul TV)

Înlăturat de la conducerea postului de televiziune pe care l-a fondat - Naşul TV - Radu Moraru anunţă, luni, că va apela la Poliţia română, la ministrul de Interne, Carmen Dan, la premierul Mihai Tudose şi la însuşi preşedintele ţării. Jurnalistul le cere autorităţilor să îi apere dreptul constituţional asupra proprietăţii, mai exact asupra Naşul TV, al căruia sediu, susţine el, ar fi fost ocupat abuziv, printr-un "puci."

Ce susţine Radu Moraru că s-a întâmplat

Radu Moraru acuză o preluare "pucistă" a postului de către un "grup infracţional" condus de Paul Alexandru Moraru - realizator TV la Naşul. Invocând o hotărâre AGA falsă, conform căreia ar fi noul preşedinte al Consiliului de Administraţie, acesta i-ar fi ocupat abuziv sediul postului.

Potrivit fondatorului Naşul TV, în baza respectivei hotărâri AGA şi a unei încheieri judecătoreşti "frauduloase", în dimineaţa zilei de 12 octombrie, grupul condus de Paul Alexandru Moraru i-a ocupat televiziunea, după care a anunţat public că Radu Moraru nu mai are nicio funcţie în televiziunea pe care a fondat-o.

Paul Moraru ar fi reuşit să-şi ducă la îndeplinire planul angajând firma Cosepa Security, companie ce avea contract de monitorizare cu Naşul TV. Merită menţionat că la Cosepa Security este director Bogdan Cristache, personaj devenit celebru după ce a apărut la Înalta Curte, în compania pesedistului Codrin Ştefănescu, pentru a-l păzi pe liderul social-democraţilor Liviu Dragnea.

După ce a ocupat postul, Paul Alexandru Moraru a lăsat în urmă firma de pază şi a plecat, lăsându-le acestora o listă cu doar 7 oameni care pot intra în studiouri. Printre cei 7 nu se regăseau nici fondatorul postului şi nici realizatorii de emisiuni.

"În acest moment, enervat la culme că i-am plătit creanţa de 79.000 de lei, prin executor judecătoresc, acest individ a determinat firma de pază COSEPA Security INTL să oprească emisiunile tuturor colegilor mei şi să scrie minciuni pe post’ cum că Radu Moraru a fost destituit! Păi cum aşa? Eu sînt Proprietarul majoritar, sînt Administrator şi Garant pentru libertatea tuturor colegilor mei! În acest moment, Alexa, Nicoleta Savin, Gabriela Calitescu, Antoanela Lazarus, Ondine Gherguţ, Daniel Roxin, Doru Mărieş, Cătălin Bădiţoiu, Paul Iurea, Mihai Pâlşu, Grigore sau eu personal sîntem împiedicaţi de firmă de pază COSEPA să facem emisiuni. La ordinul lui Alexandru Paul Moraru!!! Avocaţii noştri sînt şocaţi! Cele 20 de procese intentate de escroc se întind cu termene pînă anul viitor! Ne-a hărţuit toată vara folosind pe cineva de la Registrul Comerţului. Voi produce probe în curînd!", scria Radu Moraru, la scurtă vreme după preluarea postului său.

O AGA cu cântec

În timp ce Paul Moraru susţine că este preşedinte al CA Naşul în baza unei hotărâri AGA, Radu Moraru afirmă ca respectiva hotărâre este falsă.

"Pe 2 Iunie 2017 au avut loc două AGA! Una ordinară, convocată de mine, ca Preşedinte al CA, cu un Convocator legal şi cu o Ordine de zi! La AGA ordinară nu se poate schimba Consiliul de Administraţie! Dar, în paralel, Paul Alexandru Moraru a ţinut o altă AGA, deşi e acţionar minoritar, dar tot o AGA ordinară! La care a schimbat Consiliul de Administraţie în mod ilegal!

AGA ţinută legal de mine a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 Septembrie 2017! AGA ţinută ilegal de Paul Alexandru Moraru nu a fost publicată în Monitorul Oficial pînă la data Asediului asupra Televiziunii Libere! Fiindcă Monitorul Oficial nu poate publica Două AGA! Prima AGA publicată este legală! A doua AGA ar fi penală!

Hotărârea AGA publicată de Radu Moraru
Hotărârea AGA publicată de Radu Moraru (Facebook)

E imposibil! E ilegal! E penal! Doar eu singur mă puteam schimba! Dar nu am înnebunit să votez împotriva mea! Şi împotriva colegilor mei şi a realizatorilor! Eu am mandat de Preşedinte al CA până în 2018", scrie Radu Moraru.

Banii, adevărata miză?

Potrivit Paginademedia.ro, Radu Moraru şi Paul Moraru erau în conflict din cauză banilor, după ce acesta din urmă ar fi pus la dispoziţia patronului Naşul TV peste 200.000 de euro, iar apoi l-a acuzat pe acesta că a folosit în interes personal suma. În schimb, Radu Moraru, susţine însă că i-ar fi datorat lui Paul Moraru doar 79.000 de mii de lei, bani pe care i-ar fi achitat prin executor judecătoresc.

Radu Moraru susţine însă Paul Alexandru Moraru nu era, de fapt, interesat să îşi recupereze banii, ci să îi preia postul.

Ce spune tabără lui Paul Alexandru Moraru

Pe de altă parte, tabăra lui Paul Moraru susţine că motivul demiterii lui Radu Moraru din funcţiile pe care acesta le deţinea sunt cu totul altele decât cele invocate de fondatorul Naşul şi că la Naşul TV nu a avut loc de fapt "nicio lovitură de stat, niciun puci şi nicio preluare ostilă".

"Doar a fost pusă în aplicare hotărârea executorie a unei instanţe de judecată, respectiv a Tribunalului Bucureşti. Aplicarea legii ar trebui să constituie un act de normalitate într-un stat de drept, unde domnia legii este garantată prin Constituţie şi nimeni nu este mai presus de lege", susţine grupul lui Paul Moraru.

Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 1
Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 1 (Facebook)

Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 2
Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 2 (Facebook)

Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 3
Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 3 (Facebook)

Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 4
Hotărârea Judecătorească publicată de Paul Alexandru Moraru, pag 4 (Facebook)

"Motivele care au dus la această situaţie sunt următoarele: a girat un credit personal de două milioane de euro cu bunurile firmei, fapt ce a condus la intrarea în insolvenţă a societăţii acţionar majoritar. A indus în eroare oameni de bună credinţă, cerându-le să facă donaţii în bani pentru a sprijini televiziunea, bani pe care i-a strâns în contul privat al mamei sale, persoană fizică fără interese în societate. A înstrăinat aparatura personală a actualului preşedinte al Consiliului de Administraţie, Paul Alexandru Moraru, îngreunând buna funcţionare a televiziunii.

Proasta gestiune a societăţilor din grupul Naşul TV de către Radu Moraru, a condus la cumularea a numeroase datorii la bugetul de stat şi terţi. Mare parte din aceste datorii au fost acoperite din banii personali ai actualului preşedinte al Consiliului de Administraţie, Paul Alexandru Moraru. Reiterăm faptul că noua conducere a Consiliului de Administraţia se dezice de practicile frauduloase de strângere de fonduri folosite de fosta conducere", mai adaugă conducerea, nu se ştie încă dacă interimară sau nu, a Naşul TV.

Anchetă în curs

Poliţiştii au deschis o investigaţie în acest caz, investigaţie care, potrivit unor surse judiciare citate de România Liberă, ar fi coordonată de DIICOT. Radu Moraru susţine şi el acelaşi lucru, că DIICOT a preluat acest caz, ceea ce a arătat gravitatea acestuia.