Rachetă rusească S-200 furată, explodează după ce a fost vândută la fier vechi

O rachetă rusească furată, lungă de 10 metri şi aparţinând perioadei sovietice, a explodat într-un centru de reciclare din estul Rusiei, ucigând două persoane şi rănind o a treia.
Rachetă rusească S-200 Angara. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
14.08.2017

Mass media rusească a fost alertată de explozia rachetei din oraşul siberian Chita, după ce un utilizator youtube a încărcat un material video, filmat cu o cameră de bord instalată în automobilul său, care a surprins momentul exploziei.

Conform ziarului The Telegraph, a fost lansată o investigaţie criminală asupra „achiziţionării şi depozitării ilegale a unui dispozitiv explozibil”, după ce la locul exploziei au fost găsite două focoase ale unei rachete S-200 Angara.

Autorităţile locale au precizat că, aparent, racheta a explodat în timp ce muncitorii o tăiau pentru fier vechi.

Racheta explodată, modelul S-200 Angara, cunoscută şi sub numele de SA-5 “Gammon” în statele NATO, este o rachetă sol-aer cu rază lungă şi altitudine medie spre înaltă. Racheta a fost folosită începând cu 1967 dar, de atunci, a fost înlocuită cu modele sol-aer S-300 şi S-400.

Nu se ştie cum a ajuns racheta la centrul de reciclare, iar website-ul rusesc de ştiri by24.org a precizat că racheta, de şapte tone, „a fost furată” de la o bază militară de către persoane necunoscute şi dusă în centrul de reciclare în schimbul unei sume de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor