R. Moldova: Oazu Nantoi nu va candida la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie

Comparând situaţia în care se află în prezent Moldova, analistul politic Oazu Nantoi a lansat un apel către societate să nu se lase manipulată, intimidată şi cumpărată, iar la 30 octombrie să facă un pas spre demnitate şi adevăr.
Oazu Nantoi, analist politic din Moldova
Oazu Nantoi, analist politic din Moldova (politics.md)

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a început să crească şi temperatura politică din societate. Afirmaţia aparţine liderului de opinie, Oazu Nantoi care a participat la o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a expus opinia referitor la alegerile prezidenţiale din toamnă şi participarea sa la aceste alegeri în calitate de candidat.

„Imediat după decizia 'istorică' a Curţii Constituţionale din 4 martie curent, eu am fost întrebat de mai multe persoane dacă am de gând să candidez la funcţia de preşedinte”, a menţionat politicianul adăugând că i s-a propus chiar să participe la alegeri în calitate de candidat din partea partidelor politice pro-europene şi anti-oligarhice.

În context, preşedintele Institutului de Politici Publice a reiterat că cel mai eficient scenariu de mobilizare şi scoatere a societăţii din captivitate ar fi „înaintarea candidatului comun la funcţia de preşedinte din partea partidelor anti-oligarhice, precum şi participarea acestor partide într-un bloc comun la alegerile parlamentare, ordinare sau anticipate, la care oricum se va ajunge după alegerile prezidenţiale”.

Totodată, Nantoi mai consideră că viitorul preşedinte al R. Moldova ar trebui să fie unul combativ, astfel încât să arunce în aer aşa-zisa stabilitate a „statului captiv, bazată pe cinismul, coruperea şi făţărnicia celor care au uzurpat puterea în stat".

Deşi, în ultima perioadă se vorbeşte despre înaintarea unui candidat dintre liderii a două partide politice, Maia Sandu şi Andrei Năstase, membrul consiliului municipal Chişinău consideră că acest lucru va duce la defavorizarea în mod automat a celorlalte partide.

„În calitatea mea de cetăţean al statului captiv, îmi exprim îngrijorarea în legătură cu poziţia adoptată le 8 august curent de Partidul „Platforma DA” (PPDA), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Lansarea în paralel în campania electorală a dnei Maia Sandu şi a dlui Andrei Năstase, cu intenţia de înregistrare a doi candidaţi, riscă să-i deruteze şi să-i demotiveze pe cetăţeni. Mai mult, promisiunea de a lua decizia privind „candidatul comun la funcţia de preşedinte, selectat dintre cei doi, la momentul oportun” presupune continuarea concurenţei între aceste două partide cu păstrarea riscului ca acest „candidat comun”, în ultima instanţă, să nu fie desemnat”, a mărturisit analistul politic.

Mai mult decât atât, Oazu Nantoi a venit cu un apel către cele trei partide anti-oligarhice de a reveni la masa de negocieri pentru a desemna candidatul comun fără a se ajunge la starea de competiţie cu înregistrarea a doi candidaţi.

La final, analistul politic a ţinut să precizeze că nu intenţionează să participe la alegerile prezidenţiale în calitate de candidat independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe