R. Moldova: Exporturi considerabile în România, negocieri active cu Moscova

România are înregistrate în Republica Moldova peste 1500 de întreprinderi şi se situează pe locul 1 în topul ţărilor în care ţara noastră efectuează exporturi.Totuşi, autorităţile de la Chişinău par să-şi dorească o cooperare comercial-economică activă şi cu Moscova.
Grupuri de experţi economici moldoveni şi ruşi la masa de negocieri
Grupuri de experţi economici moldoveni şi ruşi la masa de negocieri ('www.mec.gov.md)

În Republica Moldova funcţionează 1547 de întreprinderi cu capital românesc, conform datelor deţinute de către Camera Înregistrării de Stat la 1 ianuarie 2016. Investiţiile în capitalul social au însumat 478 milioane lei moldoveneşti, sau 4% din capitalul social total investit din străinătate. România se clasează pe locul 7 în topul ţărilor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova, şi pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiţii.

Fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, în anul 2015, a înregistrat suma de 997,7 milioane USD – cu 19,34 % mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Exportul de mărfuri realizat în perioada de referinţă a înregistrat suma de 446,6 milioane USD, crescând cu 2,9 % faţă de 2014. România se situează pe locul 1 în topul ţărilor în care R.Moldova efectuează exporturi, deţinând o pondere de 22,69 % în volumul total al exportului Republicii Moldova, se menţionează într-un comunicat de presă a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) de la Chişinău.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 555,1 milioane USD şi a înregistrat o scădere cu 30,87 % în raport cu anul 2014. România se situează pe locul 1 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinând o pondere de 13,92 % în volumul total al importului, potrivit aceleeaşi surse.

Cu scopul de a consolida parteneriatele intercamerale şi a identifica oportunităţile de promovare a agenţilor economici autohtoni pe noi pieţe de desfacere, preşedintele CCI a Republicii Moldova Sergiu Harea efectuează o vizită de lucru în judeţul Braşov, România, în perioada 18-19 august a.c., unde va avea o întrevedere cu preşedintele CCI Braşov, Silviu Costea, va vizita mai multe întreprinderi şi va avea mai multe întâlniri cu oameni de afaceri.

Notabil este faptul că în acelaşi timp autorităţile moldoveneşti doresc reluarea relaţiilor economice şi cu Rusia, care au avut mult de suferit în ultimii ani, mai ales odată cu semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014. În cadrul vizitei din luna iulie a.c a lui Dmitri Rogozin la Chişinău prin intermediul unei “foi de parcurs”, Rusia a prezentat Moldovei o serie de condiţii de natură economică şi chiar politică în vederea îmbunătăţirii relaţiilor comerciale.

Ultimele consultări la nivel de experţi pe marginea proiectului “foii de parcurs” pentru restabilirea şi dinamizarea relaţiilor comerciale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă pentru anii 2016 – 2017, potrivit Ministerului Economiei, au avut loc la 28 iulie la Moscova.

Reprezentanţii ambelor părţi au discutat în special problema reluării exporturilor produselor vegetale moldoveneşti de sezon şi a celor de origine animală, precum şi extinderea listei de mărfuri ce pot fi livrate pe piaţa rusă, inclusiv vinurile şi produsele conservate etc. Experţii au mai examinat aspectele colaborării bilaterale în domeniul energetic, transporturi, agricultură, industrie, investiţii şi migraţiei.

După 20 august este planificată vizita la Chişinău a prim-viceministrului Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse, Alexei Lihaciov, pentru a agrea paşii întreprinşi pentru legiferarea documentului discutat. Propunerile şi concluziile experţilor vor fi definitivate până în luna septembrie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe