R.Moldova acceptă cu întârziere procedura simplificată de extrădare a persoanelor

Practica de extrădare simplificată există în mai multe state, iar R. Moldova, deşi a semnat încă în 2013 Protocolul nr. 3 la Convenţia europeană de extrădare, nu ratificat documentul până în prezent şi nu l-a pus în aplicare.
Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)

Executivul R. Moldova a aprobat proiectul de lege înaintat de Ministerul Justiţiei ce prevede o procedură mai simplă pentru extrădarea cetăţenilor care îşi vor exprima acordul pentru predarea lor statului solicitant. Beneficiul documentului ar consta în accelerarea procedurilor, nefiind obligatorie parcurgerea tuturor formalităţilor, dar respectându-se drepturile persoanelor care urmează a fi extrădate.

Declaraţia privind consimţământul persoanei de a fi extrădată şi predată autorităţilor competente ale statului solicitant, va fi înregistrată într-un proces verbal în conformitate cu legislaţia părţii solicitate. Persoana în cauză va beneficia de toate garanţiile procedurale prevăzute de legislaţia fiecărei părţi, în special de accesul la un avocat şi interpret.

În acest sens, a fost aprobată ratificarea de către Guvernul de la Chişinău a celui de-al treilea Protocol adiţional la Convenţia europeană de extrădare. Documentul a fost elaborat de experţi ai Consiliului Europei, întocmit la Strasbourg pe 10 noiembrie 2010 şi semnat de Republica Moldova pe 12 aprilie 2013, dar nu a fost ratificat în modul prevăzut de legislaţia în vigoare. Acesta urmează a fi prezentat spre examinare Preşedintelui Republicii Moldova şi va intra în vigoare după trei luni de la ratificare.

La elaborarea Protocolului nr. 3 s-a luat în considerare existenţa practicii de extrădare simplificată în mai multe state. Ministerul Justiţiei susţine că ratificarea ar demonstra responsabilitatea R. Moldova pentru aplicarea eficientă a Convenţiei europene de extrădare, cu respectarea drepturilor omului. De asemenea, urmează să fie sporită cooperarea cu statele membre ale Convenţiei pentru acordarea asistenţei juridice internaţionale.