Putin: „Puţin îmi pasă” dacă ruşii s-au amestecat în alegerile americane

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu îi pasă deloc dacă cetăţeni ruşi au urmărit să se amestece în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, insistând că Kremlinul nu a avut nimic de a face cu acele eforturi.

„De ce aţi decis că autorităţile ruse, inclusiv eu, au oferit cuiva permisiunea de a face acest lucru?” a întrebat Putin într-un interviu cu NBC News ce a fost difuzat vineri seară.

Procurorul special american Robert Mueller a acuzat luna trecută 13 cetăţeni ruşi şi trei companii ruse de desfăşurarea unei campanii pe reţelele sociale cu scopul de a alimenta divergenţele politice din SUA şi pentru a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale.

„Şi ce dacă sunt ruşi? Există 146 milioane de ruşi. Şi ce dacă? Nu îmi pasă. Nu îmi pasă deloc... Ei nu reprezintă interesele statului rus”, a declarat Putin pentru NBC.

Putin a mai precizat că persoanele acuzate de Mueller „nu lucrează pentru guvern” şi a sugerat în schimb: „Poate unii dintre ei au lucrat pentru unul dintre candidaţi”.

Cel mai cunoscut dintre ruşii acuzaţi, Evgheni Prigozhin, are legături cu Putin şi statul rus. Prigozhin este acuzat de direcţionare de bani către Agenţia de Cercetare a Internetului din Sankt Petersburg, care deseori este descrisă ca o “fabrică de troli” şi care este de asemenea numită în actul de acuzare al lui Mueller.

În ciuda acuzaţiilor formulate de Mueller împotriva celor 13 cetăţeni ruşi şi trei companii ruse, Putin a declarat că nu există nicio dovadă că acţiunile lor au încălcat vreo lege. Recent, liderul rus a afirmat că nu îi va extrăda pe niciunul dintre suspecţi pentru a fi judecaţi în SUA.

„Noi, în Rusia, nu putem judeca pe nimeni cât timp nu a încălcat legea rusă”, a precizat preşedintele rus.

De asemenea, Putin a respins acuzaţiile că ţara sa a urmărit să se amestece în alegeri, în ciuda faptului că agenţiile americane de informaţii au ajuns anul trecut la concluzia că preşedintele rus a direcţionat personal o astfel de campanie în 2016.

„Ar putea cineva crede cu adevărat că Rusia, de la mii de kilometri distanţă ... a influenţat rezultatul alegerilor? Nu vi se pare ridicol acest lucru, chiar şi dumneavoastră?” a întrebat-o Putin pe Megyn Kelly de la NBC.

Agenţiile americane de informaţii, fără a prezenta dovezi concludente, au susţinut anul trecut că, pe lângă susţinerea lui Trump, obiectivele Rusiei au inclus subminarea încrederii în sistemul electoral american şi denigrarea principalului rival al lui Trump, democrata Hillary Clinton – care de altfel este implicată într-un scandal legat de utilizarea unui server privat de e-mail în perioada în care era secretar de stat.

Luna trecută, şefi ai spionajului american au afirmat că încercările Rusiei de a se amesteca în politica americană continuă neabătute şi prezintă o ameninţare pentru alegerile congresionale de la mijlocul mandatului, din luna noiembrie a acestui an.

Trump a refuzat în repetate rânduri să condamne Rusia pentru presupusul amestec şi a afirmat că îl admiră pe Putin ca fiind un lider puternic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe