Putin face apel la “bun-simţ”. Rusia cere o întâlnire a CSONU pentru cazul Skripal

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) să stabilească o întâlnire în care să se discute acuzaţiile Londrei potrivit cărora Moscova a fost implicată în otrăvirea în Marea Britanie, luna trecută, a unui fost spion sovietic, incident care a afectat puternic legăturile dintre Kremlin şi Occident.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a afirmat miercuri că întâlnirea CSONU va avea la bază o scrisoare adresată de premierul britanic Theresa May organismului ONU în 13 martie, în care a sugerat că este “foarte probabil” ca Moscova să fie responsabilă pentru atacul ce a avut loc împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, în 4 martie, în oraşul britanic Salisbury.

CSONU a convocat o reuniune în 14 martie, după ce a primit scrisoarea lui May, la cererea Marii Britanii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut miercuri apel la “bun -simţ” în ceea ce priveşte situaţia de după atacul din Salisbury, precizând că o astfel de abordare ar putea preveni deteriorarea în continuare a relaţiilor dintre Occident şi Rusia din cauza incidentului. Moscova a negat cu tărie implicarea în otrăvirea fostului spion rus.

“Ne aşteptăm ca bunul simţ să câştige în cele din urmă şi că nu va mai exista acest nivel de deteriorare a relaţiilor internaţionale ca în prezent”, a afirmat Putin miercuri, în timpul unui summit în capitala turcă Ankara.

Preşedintele rus a apelat la calm la câteva ore după ce Moscova a expulzat un diplomat ungar ca parte a măsurilor Rusiei luate ca răspuns la decizia numeroaslor guverne occidentale de a expulza peste 140 de diplomaţi ruşi în cazul Skripal.

Londra a declarat că un agent chimic fabricat în perioada sovietică a fost folosit în otrăvirea fostului spion şi a fiicei sale, însă Rusia a negat implicarea şi a sugerat că incidentul ar putea să fi fost orchestrat de anumite servicii de informaţii din Occident pentru a viza Moscova.

Autorităţile ruse şi britanice aau avut din nou controverse pe tema incidentului din Salisbury în cadrul unei întâlniri tensionate care a avut loc miercuri la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), în Haga, Olanda. Reprezentanţii britanici au criticat propunerea Rusiei de a colabora la investigaţia OPCW asupra acestui caz.

“Cu siguranţă, nu suntem de acord cu cererea Rusiei de a desfăşura o investigaţie comună asupra atacului din Salisbury din cauză că Marea Britanie – susţinută de multe alte ţări – a evaluat că este foarte probabil ca statul rus să fi fost responsabil pentru acest atac şi că nu există o explicaţie plauzibilă alternativă”, a declarat John Foggo, expert în arme chimice.

Oficialul a mai declarat consiliului executiv al OPCW că Rusia a evitat toate întrebările Londrei cu privire la incident.

“Refuzul Rusiei de a accepta rezultatele investigaţiei OPCW, cu excepţia cazului în care experţi ruşi participă la aceasta, sugerează faptul că Rusia se opune ... este neliniştită de rezultate”, a adăugat Foggo.

Delegaţia rusă a cerut autorităţilor OPCW să implice Moscova în investigaţie “într-un fel sau altul”.

În timpul unei întâlniri cu uşile închise a OPCW, care a avut loc miercuri la cererea Moscovei, aceasta a anunţat că este pregătită să coopereze cu ancheta organizaţiei.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, luând cuvântul în Moscova, a afirmat că eşecul găsirii unei soluţii la incidentul din Salisbury ar putea avea implicaţii grave.

Pe de altă parte, Laboratorul britanic pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down a anunţat marţi că nu a reuşit să verifice sursa exactă a agentului chimic folosit la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Gary Aitkenhead, directorul general al laboratorului, a afirmat pentru Sky News: “Am reuşit să identificăm [neurotoxina] ca fiind Noviciok, un agent chimic cu utilizare militară. Nu am identificat sursa exactă, însă am furnizat informaţii ştiinţifice guvernului, care a folosit apoi alte surse până a ajuns la concluziile sale”.

Aitkenhead a mai declarat că substanţa necesită “metode foarte sofisticate pentru a fi creată, capabilităţi pe care doar un stat le-ar putea avea. Continuăm să lucrăm pentru a furniza informaţii suplimentare ce ar putea ajuta să ne apropiem [de sursă], însă nu am reuşit să o facem”.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe