Putin cere Israelului să nu lanseze noi acţiuni militare în Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să nu autorizeze acţiuni militare suplimentare în Siria, însă acesta din urmă este hotărât să nu permită Iranului să îşi consolideze prezenţa militară în ţara arabă zguduită de război.

În timpul unui eveniment organizat la principalul memorial dedicat Holocaustului în Israel, Netanyahu a ameninţat Iranul să nu “testeze hotărârea Israelului”. Între timp, Putin a afirmat că este “important” să se păstreze suveranitatea Siriei, potrivit publicaţiei Haaretz.

După ce au lansat un atac fatal (din spaţiul aerian libanez) împotriva bazei aeriene siriene T-4 ca răspuns la un presupus atac chimic desfăşurat asupra unei localităţi siriene controlate de rebeli – ucigând şapte iranieni în acel proces – înalt oficiali israelieni au confirmat în cele din urmă ceea ce mulţi au presupus de când Israelul a început să îşi amplifice operaţiunile militare pe teritoriul ţării vecine din regiunea Levantului.

Şi anume, dacă Tel Aviv-ul numai suspectează că agenţi iranieni plănuiesc să atace Israelul din teritoriul sirian, preşedintele Bashar al-Assad va fi cel care se va confrunta cu un atac preventiv din partea Forţelor de Apărare Israeliene (FAI), susţine Jerusalem Post.

“Dacă iranienii acţionează împotriva Israelului din teritoriul sirian, preşedintele Bashar al-Assad şi regimul său vor fi cei care vor plăti preţul”.

Retorica agresivă a unor înalt oficiali din cadrul FAI are loc după ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a afirmat că atacul israelian asupra bazei siriene T-4 este o “crimă” comisă de Israel şi a ameninţat că “nu va rămâne fără răspuns”.

Totuşi, oficiali FAI ameninţă practic că îl vor “rade pe Assad de pe hartă”.

“Regimul lui Assad şi însuşi Assad vor dispărea de pe harta lumii dacă iranienii vor încerca să provoace rău Israelului sau să afecteze interesele acestuia din teritoriul sirian”, au afirmat înalt oficiali din establishmentul israelian al apărării.

“Recomandarea noastră pentru Iran este aceea că ar trebui să nu încerce să acţioneze, pentru că Israelul este determinat să continue în această problemă până la final”, au adăugat oficialii.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a precizat marţi că Israelul “va lua toate măsurile” pentru a opri Iranul să creeze o bază militară permanentă în Siria.

Unii oficiali israelieni consideră că Teheranul ar putea încerca să răspundă fie cu arme siriene, fie prin transportarea de arme iraniene în Siria.

De asemenea, unii oficiali şi-au exprimat speranţa că grupul militant libanez Hezbollah nu va fi atras într-un potenţial conflict între Israel, Siria şi Iran, deşi unii analişti consideră că un astfel de lucru probabil va fi inevitabil.

“Sperăm că secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu se va alătura şi nu se va lăsa atras în campanie, în cazul izbucnirii acesteia”, au afirmat oficiali din domeniul securităţii într-un interviu acord marţi publicaţiei israeliene Maariv.

“Nu suntem interesaţi să extindem frontul, dar dacă se va întâmpla, Nasrallah trebuie să înţeleagă că soarta sa nu va fi diferită de a lui Assad şi că va plăti un preţ foarte mare”.

În acelaşi timp, unii oficiali israelieni au declarat marţi că sunt încrezători că preşedintele american Donald Trump va pune în aplicare comentariile privind un posibil atac american împotriva Siriei, aparent ca răspuns la presupusul atac cu arme chimice care a avut loc în weekendul trecut în oraşul Douma controlat de rebeli şi pentru care au fost învinuite forţele lui Assad.

Între timp, Rusia s-a opus marţi unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind lansarea unei investigaţii asupra presupusului atac chimic din Siria. Ambasadorul american la ONU a promis că Washingtonul va recurge la măsuri unilaterale dacă ruşii blochează planurile SUA în Consiliu.