Putin avertizează: se creează “haos internaţional” dacă vor avea loc noi atacuri împotriva Siriei

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în privinţa unui “haos internaţional” dacă vor avea loc noi incidente armate împotriva Siriei iniţiate de Marea Britanie, Franţa şi SUA, după atacul care a avut loc sâmbătă dimineaţa împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Liderul de la Kremlin a precizat că orice nou atac în regiune va “provoca în mod inevitabil haos în relaţiile internaţionale”, indicând că naţiunile s-ar putea apropia de izbucnirea celui de-al treilea război mondial.

“Dacă astfel de acţiuni desfăşurate prin încălcarea Cartei ONU se repetă, acest lucru va provoca în mod inevitabil haos în relaţiile internaţionale”, a susţinut el.

În declaraţia lui Putin se mai menţionează că “această acţiune ilegală a afectat în mod serios perspectivele unei soluţionări politice [a conflictului care are loc] în Siria”.

Cel puţin 100 de rachete au fost lansate de bombardierele britanice Tornado şi de navele de luptă americane în atacul de sâmbătă.

Atacul a avut loc după un presupus atac chimic în oraşul sirian Douma în care au murit aproximativ 75 de persoane, pentru care a fost învinuit regimul lui Assad, deşi nu au fost prezentate dovezi incontestabile.

Assad a insistat că atacul recent asupra ţării sale a fost urmat de o campanie de “minciuni şi dezinformări” în Consiliul de Securitate al ONU.

Atât Rusia, cât şi liderul sirian au negat utilizarea de arme chimice.

Siria a declarat că atacul de sâmbătă reprezintă o “încălcare a dreptului internaţional”, iar Putin a denunţat puternic actul.

Liderul rus a mai precizat că atacul asupra Siriei este un “act de agresiune împotriva unui stat suveran care se află pe prima linie a luptei împotriva terorismului”.

Deşi politicienii americani şi liderii din Israel şi Europa au apreciat, în general, atacul aerian executat de SUA în Siria, rapoartele apărute sâmbătă susţineau că loviturile au fost mult mai imprecise şi lipsite de eficienţă decât a pretins Pentagonul.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, majoritatea rachetelor lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa au fost interceptate de apărarea aeriană a Siriei.

Angajând sistemele de apărare aeriană S-125 şi S-200 sovietice, precum şi unităţile Buk şi Kvadrat, Siria a doborât, după propriile afirmaţii, 71 dintre cele 103 rachete de croazieră. Atacul a fost făcut inclusiv cu 12 rachete de croazieră care ţinteau aeroportul militar Dumeir, însă atacul respectiv a fost complet anulat ca urmare a defensivei siriene.

Potrivit publicaţiei Zero Hedge, ţintele din lista SUA au inclus următoarele:

  • 4 rachete au vizat zona Aeroportului Internaţional Damasc. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 12 rachete au vizat Aeroportul Militar Al-Dumayr. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 18 rachete au vizat Aeroportul Militar Bley. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 12 rachete au vizat Aeroportul Militar Shayarat. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 9 rachete au vizat Aeroportul Militar Mezzeh. Cinci dintre ei au fost interceptate.
  • 16 rachete au vizat Aeroportul Militar Homs. 13 dintre ei au fost interceptate.
  • 30 de rachete au vizat ţintele din zonele Barzah şi Jaramani. Şapte rachete au fost interceptate.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe