Puterea se scurge din mâinile lui Ianukovici. Studiu de caz: oraşul Lviv

Protestatari anti-guvernamentali din Ucraina
Protestatari anti-guvernamentali din Ucraina (MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)

Guvernatorului regiunii de vest Lviv din Ucraina, Oleh Salo, încearcă din greu să păstreze aparenţele că încă mai conduce lucrurile în regiune, după ce a fost expulzat de protestatari din sediul Administraţiei de Stat a Regiunii Lviv.

La trei luni de la izbucnirea demonstraţiilor în capitala Ucrainei, Kiev, provocate de decizia lui Ianukovici de a refuza semnarea unui acord comercial cu Europa şi de a se îndrepta către Rusia, puterea sa s-a micşorat decisiv, mai ales în jumătatea de vest a ţării, unde nu a avut niciodată prea mult sprijin.

Guvernatorul din Lviv se agită acum între birouri temporare improvizate încercând să menţină iluzia că şeful său, Viktor Ianukovici, încă mai conduce această regiune.

"Avem acum două puteri aici, una oficială care nu este reală şi nu este recunoscută de nimeni, şi puterea oamenilor", a declarat pentru New York Times Andriy Sokolev, un liderl local care a condus aproximativ 2.000 de protestatari antiguvernamentali în asaltul birourilor guvernatorului de la sfârşitul lunii ianuarie.

Spre deosebire de Kiev, unde centrul oraşului este ocupat de protestatari zgomotoşi care zi şi noapte ţin discursuri înflăcărate şi cer zgomotos demisia lui Ianukovici, în Lviv există puţine semne exterioare de criză pe strazile pietruite ale oraşului. Calmul reflectă faptul că situaţia din regiune a atins în mare măsură ceea ce protestatarii de la Kiev au cerut încă din noiembrie, respectiv sfârşitul, cel puţin pentru moment, a autorităţii lui Ianukovici.

De aproape trei săptămâni de când a fost dat fară din birourile sale, guvernatorul nu poate intra în clădirea administraţiei, care este păzită la intrare de tineri mascaţi cu bâte de lemn. Aceştia au sigilat instituţia ridicând baricade din anvelope de cauciuc, în timp ce pe o statuie din hol este arborat steagul Uniunii Europene.

În cel puţin două alte regiuni vestice cladirile administrative au fost ocupate, iar protestatarii avertizează că vor opune rezistenţă dacă autorităţile folosesc forţa împotriva lor.

"Dacă ei folosesc forţa, noi vom folosi contraforţă", a declarat Sokolev, adăugând că puştile de vânătoare sunt uşor de găsit.

În zonă există un o puternică dorinţă pentru ca ţara să ia un parcurs european, mai ales că amintirile amare ale represiunii sovietice sunt proaspete în minţile oamenilor. Unii din foştii disidenţi care au stat prin lagărele sovietice susţin că deşi naţionaliştii nu au nicio dorinţă să rupă în două ţara (prin separarea de zonele vorbitoare în principal de limba rusă din Ucraina de est) pentru care au luptat atât de mult să o consolideze, ar face totuşi orice pentru a evita să fie târâţi înapoi în orbita Rusiei.

Primarul din Lviv, Sadovyy, a declarat că Ianukovici şi susţinătorii săi au exagerat riscul de extremism pentru a speria oamenii şi a-i determina să se supună. Dar a adăugat că acesta nu ar trebui să ignore dorinţa oamenilor din regiune de a se alătura Europei şi de a sta departe de Rusia, care, în anii 1950, era încă la vânătoare de luptători naţionalişti ucraineni care se adăposteau în pădurile din jurul oraşului.

"Nu este o singură familie în Lviv care nu-şi aminteşte represiunea, care nu are rude care au fost ucise, trimise în lagăre sau forţate să emigreze", a declarat acesta.

Puterea se scruge uşor din mâinile lui Ianukovici şi a guvernul său de la Kiev, care este în continuare fără un prim-ministru de mai mult de două săptămâni după ce acesta a demisionat.

Încercând să uşureze tensiunile din capitală, autorităţile de la Kiev au anunţat vineri că i-au eliberat pe toţi cei 234 de oameni care au fost arestaţi, în special pentru că au lua parte la ciocnirile violente de luna trecuta cu poliţia. Opoziţia a încercat, de asemenea, să mai uşureze tensiunile, iar liderul partidului de opoziţie, Svoboda, a declarat sâmbătă că este gata să pună capăt ocupaţiei primăriei din Kiev. Dar alte grupuri care ocupă diverse clădiri din oraş au subliniat că nu le vor elibera până când Ianukovici nu demisionează şi toate procedurile penale împotriva protestatarilor vor fi oprite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe