Purtătoare de cuvânt a lui Juncker: UE pregătită de duel după ce Austria testează Bruxelles-ul

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (SAMUEL KUBANI /AFP/Getty Images)

Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat un avertisment ţărilor care ar dori să ignore Bruxelles-ul, pe fondul speculaţiilor unei confruntări cu noua conducerea a Austriei.

Austria a declanşat o controversă în urmă cu câteva zile după ce a anunţat că intenţionează să taie alocaţiile copiilor austrieci care locuiesc în străinătate – o mişcare ce ar putea reprezenta o încălcare a regulilor UE şi ar putea nemulţumi conducerea de la Bruxelles.

Există tot mai multe temeri privind un duel între Austria şi UE, după ce din noua coaliţie de guvernare austriacă face parte un partid eurosceptic de extremă dreapta.

Mişcarea Vienei a determinat-o pe adjuncta purtătoarei de cuvânt a lui Juncker să lanseze un avertisment conforma căruia Comisia Europeană monitorizează situaţia îndeaproape.

Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a fost întrebată în legătură cu anunţul privind noua politică, având în vedere faptul că blocul a respins propuneri similare făcute de Germania în 2017.

Întrebată dacă, de atunci, Comisia Europeană şi-a schimbat poziţia, ea a afirmat: “Ei bine, dumneavoastră aţi spus-o! Nu este clar dacă această propunere devine o politică.

“Am luat în considerare anunţul, vom monitoriza îndeaproape situaţia şi vom examina compatibilitatea legilor cu UE după ce acestea sunt adoptate”.

Comisia Europeană a criticat Germania anul trecut pentru un plan similar de reducere a alocaţiilor pentru copii, mişcare ce a fost abandonată ulterior din cauza presiunii puternice a UE.

Bruxelles-ul speră să exercite acelaşi control şi de această dată, pe fondul temerilor că Austria ar putea forma alianţe cu ţări care s-au opus, inclusiv Polonia şi Ungaria.

Austria a negat în mod vehement că planul său încalcă reglamentările UE în ceea ce priveşte discriminarea.

Cu câteva zile în urmă, premierul austriac Sebastian Kurz a anunţat că guvernul său va reduce alocaţiile destinate copiilor cetăţenilor rezidenţilor austrieci care locuiesc într-o ţară unde costul de trai este mai redus.

El a declarat presei: “Există o nedreptate inclusă în sistem că, pentru doi copii care nici măcar nu locuiesc în Austria, ci în România, aproximativ 300 de euro să fie transferaţi lunar în România, acea sumă reprezentând aproape salarul mediu de acolo”.

Cancelarul austriac a adăugat că un document legal comandat de guvern “arată în mod clar că este posibil din punct de vedere legal să se ia aceste măsuri. Am pregătit bine această mişcare”.

Kurz a adăugat că ajustarea plăţilor în funcţie de costul local de trai va duce la economisirea a peste 100 milioane de euro pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe