Puigdemont va fi înlăturat dacă referendumul din Catalonia nu este oprit

Liderul Cataloniei va fi probabil înlăturat din funcţie în acest weekend dacă va merge înainte cu referendumul pentru independenţa regiunii, a avertizat guvernul spaniol.
Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Carles Puigdemont riscă să îşi piardă funcţia de conducere întrucât votul programat duminică a fost declarat ilegal de instanţele spaniole.

Enric Millo, reprezentant al guvernului spaniol în Barcelona, a declarat că va spera “până în ultimul minut că guvernul catalan îşi va schimba poziţia şi va anula referendumul”.

Autorităţile spaniole l-au ameninţat pe organizatorul votului cu arestarea şi au ordonat poliţiei să patruleze la secţiile de votare pentru a încerca să oprească referendumul.

Millo a afirmat: “Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci este foarte probabil ca după aceea, interlocutorii noştri din Catalonia să fie persoane diferite.

“Astăzi putem confirma că nu va exista niciun referendum în Catalonia. Toată logistica acestuia a fost demontată”.

Comentariile lui Millo marchează o tensionare suplimentară a disputei dintre Catalonia şi Spania.

Săptămâna trecută, poliţia de stat spaniolă a efectuat raiduri asupra unor birouri guvernamentale catalane, au arestat oficiali seniori catalani şi au confiscat buletine de vot, documente şi alte materiale electorale.

Procurorii spanioli au ameninţat de asemenea că îi vor acuza de răzvrătire pe cei care promovează independenţa regiunii Catalonia.

Dar, în ciuda acestor obstacole, guvernul catalan a promis că va merge mai departe cu referendumul pentru independenţă, despre care susţine că are o natură obligatorie.

Luna trecută, Puigdemont a declarat că este dispus să meargă la închisoare dacă acest lucru înseamnă că cetăţenii Cataloniei vor putea vota.

El a precizat publicaţiei Financial Times: “Nu vreau să merg la închisoare, dar ei nu pot să-mi facă nimic pentru a mă forţa să opresc acest referendum”.

Guvernul catalan a promis că va declara independenţa regiunii într-un interval de 48 de ore, dacă majoritatea catalanilor vor vota duminică în favoarea secesiunii.

O declaraţie de independenţă ar însemna ca Spania să sufere cea mai gravă criză constituţională în peste 30 de ani.

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a mizat reputaţia pe blocarea referendumului, în ciuda faptului că are de înfruntat critici serioase pentru că a permis un vot neoficial pentru independenţa Cataloniei în 2014.

De asemenea, guvernul spaniol a declarat că poliţia regională va prelua controlul asupra secţiilor de votare înainte de referendum.

Procurorul Cataloniei a ordonat poliţiei regionale – cunoscută sub numele de Mossos d’Esquadra – să prea controlul tuturor urnelor de votare începând de vineri, a declarat un purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului central [al premierului Rajoy] în Catalonia.

Într-un ordin emis poliţiei luni, biroul procurorului catalan a declarat că vor înregistra numele tuturor participanţilor la vot şi vor confisca documentele relevante.

Toţi cei care se află în posesia unor chei sau coduri de intrare în cabinele de votare ar putea fi consideraţi ca fiind colaboratori la comiterea unor infracţiuni precum nesupunere, abuz şi utilizare eronată a fondurilor publice, conform ordinului.

Oficiali guvernamentali de rang înalt din Madrid au declarat luni că autorităţile au făcut suficient pentru a împiedica desfăşurarea unui referendum semnificativ în regiune, în condiţiile în care Catalonia nu are o comisie electorală, buletine de vot, urne electorale, o inventariere transparentă şi materiale electorale.

În ultimele câteva săptămâni, guvernul din Madrid a luat măsuri politice şi juridice pentru a împiedica referendumul, exercitând un control mai mare asupra utilizării fondurilor publice în Catalonia, arestând oficiali regionali şi confiscând materiale de promovare a votului.

Sute de poliţişti suplimentari, inclusiv membri ai Gărzii Civile, au fost trimişi în Barcelona şi în alte oraşe din regiune.

În plus, Madridul a ameninţat că îi va amenda pe cei care lucrează la organizarea votului, inclusiv pe membrii comisiei electorale a regiunii, care a fost dizolvată săptămâna trecută.

Aceste acţiuni au provocat proteste în masă şi au generat acuzaţii din partea liderilor catalani că guvernul din Madrid reinstaurează represiunea care a existat în timpul dictaturii lui Franco.