PSD vrea s-o facă infractor pe Kovesi. Refuzul prezentării la comisiile parlamentare, faptă penală

După ce şefa DNA a refuzat să se prezinte la comisia de anchetă a alegerilor din 2009, preferând să răspundă în scris întrebărilor, PSD ia măsuri ca acest lucru să nu se mai poată repeta. Mai exact, a iniţiat o lege ce stipulează că astfel de fapte vor fi pasibile de dosar penal. Şi nu numai.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După ce au tunat şi fulgerat că şefa DNA nu s-a prezentat la comisia "sufrageria", aleşii PSD fac şi următorul pas. Mai exact, au iniţiat şi depus la Senat un proiect de lege care prevede că oficialii care nu se prezintă la audieri riscă dosar penal, revocarea din funcţie şi să fie declaraţi incompatibili pentru a ocupa alte funcţii publice pentru 3 ani, relatează ziare.com.

Neprezentarea persoanelor la audieri, din motive imputabile, nefurnizarea informaţiilor solicitate, a documentelor sau mijloacelor de probă deţinute, este considerată împiedicare a aflării adevărului şi constituie infracţiune, prevede proiectul, care ar putea viza deci si situaţii precum refuzul procurorului genearal Augustin Lazăr de a transmite comisiei parlamentare Sufrageria o copie a dosarului alegerilor din 2009.

Parlamentarii propun ca în acest cazuri să se aplică articolul 271 din Codul Penal, privind obstrucţionarea justiţiei, care prevede pedepse între 3 luni şi 1 an de închisoare sau amendă. Mai amintim

Proiectul mai prevede şi drepturi în plus pentru comisiile parlamentare de anchetă, acestea urmând să aibă acces la orice informaţie deţinută de serviciile secrete sau din cadrul anchetelor derulate de procurori.

Iniţiativa legislativă a fost depus în Senat cu doar câteva zile înainte ca Liviu Dragnea să vorbească, de la tribuna faimosului Congres PSD, despre activitatea comisiilor parlamentare de anchetă.

"Comisiile parlamentare de ancheta îşi vor finaliza concluziile în cel mai scurt timp posibil, iar concluziile lor vor fi fructificate atât judiciar, acolo unde e cazul, cât şi prin îmbunatăţirea cadrului legislativ privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului", a fost unul dintre mesajele transmise de liderul PSD.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne