PSD i-a găsit înlocuitor lui Tudose: Vasilica-Viorica Dăncilă, susţinător al OUG 13

Persoana care ar putea ajunge cel de al treilea premier dat de PSD într-un an este ingineră, teleormăneancă iar în februarie 2017 susţinea în Parlamentul European politica Guvernului (pe atunci Grindeanu) în materie de Justiţie, cu alte cuvinte, justifica adoptarea OUG 13.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Facebook)

Nominalizată de membrii CExN al PSD pentru postul de premier (propunerea fiind făcută de Niculae Bădălău, potrivit lui Liviu Dragnea) Vasilica Viorica Dăncilă vine, la fel ca şi liderul PSD din Teleorman şi este, în prezent, europarlamentar.

În vârstă de 54 de ani, Dăncilă s-a născut în Roşiorii de Vede şi a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizaţia PSD Teleorman, condusă ani la rând de Liviu Dragnea, arată Hotnews.

De profesie inginer, Dăncilă are o diplomă de licenţă obţinută în anul 1988 la Institutul de Petrol şi Gaze şi un masterat în Spaţiul public european la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2006), potrivit CV-ului postat pe site-ul Parlamentului European.

În perioada 1989 - 2009, posibilul viitor premier a fost profesoară la Liceul din Videle, iar ulterior inginer la OMV Petrom.

În plan politic, până în 2009 când a fost aleasă prima dată europarlamentar pe listele PSD, a deţinut funcţii atât în cadrul PSD, cât şi al administraţiei locale - consilier local în Videle şi consilier judeţean în Teleorman.

În partid, Dăncilă a deţinut funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei PSD Teleorman precum şi pe cea de preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD Teleorman.

Dăncilă a fost una dintre persoanele care au apărat în Parlamentul European politica PSD în materie de justiţie, mai arată sursa citată. Astfel, în februarie 2017, în plină criză provocată de adoptarea Ordonanţei 13 şi proteste de stradă de amploare în România, Dăncilă susţinea, într-un discurs în Parlamentul European:

"Curtea Constituţională a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituţionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanţă de Urgenţă pentru a reglementa acest lucru. Acelaşi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloş şi de Guvernul Boc. Guvernul preşedintelui Iohannis, Guvernul Cioloş, a operat 151 de modificări, realizate în secret, fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu aţi spus şi atunci că România a făcut un pas înapoi? Mai mult, o serie de modificări operate de Guvernul Cioloş au încălcat fundamental drepturile omului."

Nu doar prin acel discurs s-a remarcat Viorica Dăncilă. Conform sursei citate, potenţialul premier intră în 2017 în atenţia presei după un interviu publicat pe data de 14 iulie de revista Parlamentului European.

Publicaţia Politico.eu scria, la momentul respectiv, că “eurodeputata PSD a dat un strălucitor exemplu de cum să refuzi să răspunzi”. “Deşi i-au fost adresate doar întrebări soft, nu a răspuns la nici una. Întrebată să-şi descrie stilul politic în trei cuvinte, a avut nevoie de 39. Nu a evocat nici o realizare care şi-ar putea surprinde cititorii, nici nu a reuşit să numească o carte care a inspirat-o.