PSD, acuzat că îngroapă ONG-urile. Teodorovici, somat să ia atitudine

Prin măsurile fiscale promovate, partidul condus de Liviu Dragnea îngroapă organizaţiile non-guvernamentale, a acuzat Uniunea Salvaţi România, care îi cere noului ministru de Finanţe să intervină.
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, trebuie să vină cu schimbări la Codul Fiscal pentru a nu îngropa activitatea organizaţiilor non-guvernamentale, a solicitat joi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Modificarea cadrului legislativ şi fiscal care reglementează schimbarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000, iniţiată de social democraţi, nu face decât să pună piedici şi să descurajeze buna desfăşurare a organizaţiilor non-profit care trăiesc din donaţiile oamenilor şi direcţionarea a 2% din impozitul pe profit. Schimbările Codului Fiscal potrivit cărora: firmele care au cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro nu mai pot redirecţiona 2% către ONG-uri dar şi ca formularul 230 să fie depus personal de către donator, vor duce la dispariţia multor asociaţii şi ONG-uri care funcţionează pe baza donaţiilor şi a acţiunilor de caritate", a transmis USR.

Partidul condus de Dan Barna susţine că a luat măsuri pentru a corecta "efectele nocive" ale revoluţiei fiscale, astfel că a adresat o interpelare ministrului de Finanţe şi a demarat deja o iniţiativă legislativă prin care se cere revenirea la plafonul anterior de 500 de mii de euro, în loc de 1 milion. În plus, USR a depus deja amendamente la Legea Codului Fiscal pentru a mări cota impozitului pe profit care poate fi direcţionat către ONG-uri la 3,5%.

Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism "Micul Prinţ" din Bistriţa este un exemplu dintre zecile de organizaţii care riscă să-şi încheie activitatea deoarece finanţările lor vin în mare parte de la donatori.

"Asociaţia Micul Prinţ, a cărei activitate este îndreptată către copiii bolnavi de autism, este reacţia organică şi soluţia viabilă a societăţii civile la criza serviciilor sociale şi a asistenţei specializate pe care orice stat responsabil şi sănătos ar trebui să le asigure cetăţenilor săi. Dar ştim bine că statul nostru este bolnav. Nepăsarea, indolenţa şi ignoranţa ne-au adus aici, iar abrambureala fiscală este doar una dintre consecinţele dureroase", a declarat deputatul Cristina Iurişniţi.

Potrivit USR, ONG-urile din România contribuie activ la îmbunătăţirea şi dezvoltarea societăţii având în vedere că principalele domenii de activitate sunt îndreptate către servicii sociale, educaţie, mediu, protecţia animalelor şi cultură.

"De aceea îi cerem ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să comunice care sunt măsurile pe care le-a dispus pentru a elimina birocraţia în vederea facilitării accesului la fonduri private pentru organizaţiile non-guvernamentale", a subliniat Uniunea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne