Protestul #REZIST, la Bruxelles. Mesajul Străzii se va auzi în Parlamentul European

Aflând că Guvernul şi PSD şi-au trimis reprezentanţi la Bruxelles pentru a prezenta situaţia creată de adopatarea OUG 13, eventual în stilul lor consacrat, protestatarii s-au urcat şi ei în avion, astfel încât în Parlamentul European să se audă şi vocea lor, nu doar a celor ce susţin că protestele sunt manipulate iar DNA îi persecută pe politicieni.
Protestatarii #rezist la Bruxelles
Protestatarii #rezist la Bruxelles (Mălin Bot)

Un grup de protestatari #rezist a ajuns la Bruxelles, urmând să prezinte oficialilor din Parlamentul European situaţia provocată în România după emiterea în miez de noapte a OUG 13. Din delegaţie fac parte 42 de protestatari #rezist din Bucureşti, Craiova, Cluj, Timişoara.

Vizita protestatarilor #rezist la Bruxelles are loc în contextul în care astăzi, în comisia LIBE din Parlamentul European se va discuta speţa OUG 13/2017 iar Guvernul României l-a trimis la Bruxelles pe noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a înaintat deja note în susţinerea OUG 13, note redactate de ministrul demisionar Florin Iordache, spun protestatarii.

De asemenea, poziţia PSD va fi susţinută de Victor Alistar, "un invitat constant al postului Antena 3, post care susţine de ani de zile campaniile lui Dan Voiculescu împotriva statului de drept".

În acest context, există temeri - bazate pe modul în care cei la putere au mistificat realitatea până acum - că trimişii Puterii vor prezenta situaţia în stilul consacrat: protestatarii sunt manipulaţi, oamenii mor cu zile în puşcarii iar Justiţia persecută politicienii, motiv pentru care oamenii #rezist s-au dus şi ei la Bruxelles pentru a contracara dezinformarea şi a prezenta lucrurile aşa cum sunt.

"Noi am aflat că socialiştii au convocat Comisia LIBE pentru a discuta cazul României şi ne-am decis să venim să prezentăm şi punctul nostru de vedere. Asta ne-a mânat să venim aici", a declarat, pentru Epoch Times, Doru Oprea, unul dintre protestatarii #rezist prezenţi la Bruxelles.

Printre cei ce vor susţine alocuţiuni asăzi în comisia LIBE se numără şi scriitorul Gabriel Liiceanu, jurnalistul Liviu Avam, jurnalistul Attila Biro precum şi preşedintele UNJR Dana Gârbovan. Conform informaţiilor transmise de jurnalistul Mălin Bot, europarlamentarii ALDE s-au opus "vehement şi cu toată forţa" prezenţei lui Gabriel Liiceanu care va vorbi în comisia Libe (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne).

Redăm, în continuare, postarea protestatarilor #rezist.

"Situaţia provocată în România după emiterea în miez de noapte a OUG 13 ajunge în atenţia Parlamentului European miercuri, 22 martie 2017. Câteva zeci de protestatari #REZIST vor prezenta situaţia la Bruxelles.

Transmitem mesajul #REZIST în Parlamentul European.

Liderii politici ai grupurilor parlamentare europene vor primi de la delegaţia #REZIST proclamaţia România 2017.

Proclamaţia conţine cele 8 puncte pe care protestatarii le cer tuturor partidelor, dar şi un text în limba engleză care prezintă cele 50 de zile de proteste şi demersurile legale ale reprezentanţilor PSD pentru graţiere şi modificare a legii penale.

Foarte interesant este că Guvernul României l-a trimis la Bruxelles pe noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

Acesta a înaintat deja note în susţinerea OUG 13 care sunt redactate de ministrul demisionar Florin Iordache.

De asemenea, poziţia PSD va fi susţinută de Victor Alistar, teoretic activist civic.

Alistar a fost un invitat constant al postului Antena 3, post care susţine de ani de zile campaniile lui Dan Voiculescu împotriva statului de drept. În numeroase poziţii publice, Alistar a promovat mesajele unor grupuri de interese reprezentate de personaje ca Dan Voiculescu.

Cel mai important aspect este însă faptul că, imediat după numirea pe funcţie, Tudorel Toader a demarat o procedură de "evaluare" a activităţii DNA şi Parchetului General care precede o eventuală demitere a şefilor celor două structuri ale sistemului Judiciar.

În paralel, liderii majorităţii parlamentare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care cotrolează Guvernul Grindeanu, au iniţiat o masivă campanie de imagine pentru a susţine demiterea procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Dincolo de declaraţiile lui Dragnea şi Tăriceanu, decapitarea DNA şi a Parchetului General au fost promovate agresiv de toate televiziunile, ziarele şi marile site-uri de ştiri cu patroni penali, angrenate în campaniile împotriva Justiţiei.

Puse cap la cap, toate aceste lucruri sugerează că reprezentanţii PSD vor încerca la Bruxelles mai mult decât să justifice momentul OUG 13.

De aceea, europarlamentarii Marian Jean Marinescu şi Monica Macovei au decis să invite la Bruxelles 42 de reprezentanţi ai protestului #REZIST, pentru a exista o informare mai corectă.

Protestul #REZIST e reprezentat de 42 de activişti civici şi lideri de opinie, printre care filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu sau ziariştii Liviu Avram şi Attila Biro, care vor susţine discursuri în deschiderea dezbaterii din Parlamentul European, după ce reprezentanţii Guvernului Grindeanu şi ai PSD vor prezenta argumentele lui Dragnea şi Tăriceanu în susţinerea notificărilor din Codul Penal şi în special a OUG 13.

De asemenea, delegaţia #REZIST va avea discuţii separate cu lideri ai grupărilor politice din Parlamentul European pentru a răspunde la orice întrebări şi pentru a da explicaţii suplimentare.

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş este la Bruxelles, fiind posibilă o întâlnire cu acesta.

Guvernul României şi socialiştii sunt cei care au solicitat dezbaterea de miercuri, după ce protestele din România au atras atenţia Parlamentului European, când reprezentanţilor PSD şi ai Guvernului li s-au cerut explicaţii.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European organizează dezbaterea miercuri, începând cu ora locală 11 (12 ora României).

Tema dezbaterii este: „Democraţie şi justiţie în România”.

Dezbaterea vine în urma deciziei adoptate în plenul Parlamentului European, de la începutul lunii februarie.

Decizia s-a luat după o şedinţă în plen, unde a fost discutată situaţia din România, unde sute de mii de persoane protestau în stradă.

Aproximativ 45 de minute, europarlamentari din toate familiile politice, au prezentat argumentele pro şi contra măsurilor luate de Guvernul Grindeanu. Au vorbit pe tema aceasta europarlamentari români, dar şi străini.

"Prim-vicepreşedintele PPE, Esteban Gonzales Pons, a dat asigurări că Parlamentul European respectă în totalitate suveranitatea României, dar a subliniat că Legislativul UE reprezintă şi cei aproximativ 20 de milioane de români şi este responsabil pentru ei", conform news.ro

“Alegătorul român are aceleaşi drepturi să fie auzit la sediile de la Bruxelles sau Strasbourg ale acestui Parlament ca şi în Parlamentul de la Bucureşti”, a explicat europarlamentarul PPE, citat de news.ro.

Tentativa Guvernului PSD - ALDE de a elimina din legislaţia penală prevederi care afectau inclusiv lideri ai acestor partide, în frunte cu Dragnea, a generat o avertizare din partea Comisiei Europene.

În raportul semestrial publicat la sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană a avertizat că iniţiative precum OUG 13 ameninţă progresele făcute de România în lupta anticorupţie după aderare.

Rămâneţi aproape vom transmite şi LIVE de la Parlamentul European!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne