Protestul "cu furci şi topoare". Societatea civilă cere CNA să îşi facă RAPID datoria

A trecut o lună de când CNA a înregistrat 25 de sesizări împotriva modului deformat prin care postul de televiziune RomâniaTV a prezentat mitingul paşnic ”Vrem Europa, nu Dictatură”, din 12 mai, în Piaţa Victoriei. De atunci nu s-a făcut nimic, susţin mai multe grupuri civice, cerând introducerea sesizărilor pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CNA.
Laura Georgescu, CNA
Laura Georgescu, CNA (Epoch Times România)

În luna mai România Tv anunţa protestul Vrem Europa, nu Dictatură, a protestatarilor rezist ca pe un fel de răscoală de la 1907 - oameni cu furci şi topoare vor veni să dea jos guvernul etc. După ce cetăţeni s-au indignat şi au făcut reclamaţii, ba chiar au şi protestat în faţa CNA, şefa instituţiei care ar trebui să sancţioneze derapajele din domeniul audiovizualului a promis că se va ocupa cu celeritate de problemă.

Numai că nu a fost aşa. Grupurile civice Geeks For Democracy, Rezistenţa, Declic, Corupţia ucide şi Funky Citizens acuză tergiversarea nefondată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizării sesizărilor referitoare la emisiunile România TV din data de 12 mai şi solicită în mod public discutarea acestora în şedinţa consiliului de mâine, 14 iunie.

"A trecut o lună de când CNA a înregistrat 25 de sesizări împotriva modului deformat (difuzarea, pe tot parcursul zilei, a textului ”protest cu furci şi topoare”) prin care postul de televiziune RomaniaTV a prezentat mitingul paşnic ”Vrem Europa, nu Dictatură”, din 12 mai, în Piaţa Victoriei.

În tot acest timp Grupul de lucru Combatere FakeNews Televiziuni a întreprins demersuri de sensibilizare a membrilor CNA în sensul analizării cu celeritate a dezinformărilor şi denigrării participanţilor la protest, difuzate de RomaniaTV. Conform art 13 din OUG 2/2001 sesizările adresate CNA sunt asimilate contravenţiilor şi, dacă nu au fost analizate timp de şase luni, se prescriu de către instanţe.

Pentru a preîntâmpina o astfel de practică, am întreprins mai multe acţiuni:
• 15 mai: protest pamflet, cu jucării şi pancarte reprezentând furci şi topoare organizat în faţa sediului CNA. Preşedinta CNA, dna Laura Georgescu, a acceptat dialogul cu o delegaţie a protestatarilor, promiţând că ştirile România TV despre protest vor fi monitorizate şi analizate cu celeritate. (https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/458429234602634/
• 22 Mai: participare la şedinţa publică a CNA unde am subliniat importanţa faptului că sesizările referitoare la dezinformările şi denigrările RomaniaTV din 12 mai să nu intre sub incidenţa prescrierilor şi ni s-a promis posibilitatea susţinerea punctului de vedere la o şedinţă viitoare cu reprezentantul RomâniaTV. (https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/460849044360653/
• 7 Iunie: CNA a introdus pe ordinea de zi punctul referitor la RomaniaTV, ”Emisiuni difuzate pe data de 12.05.2018 – 25 de reclamaţii”. Am participat din nou la şedinţă, reprezentantul România a fost prezent în sală, dar dezbaterea şi analiza sesizărilor a fost din nou amânată.
• 12 iunie: am fost prezenţi din nou la şedinţa CNA unde, aproape de sfârşitul zilei, unul dintre membrii consiliului a părăsit sala, şedinţa rămânând fără cvorum pentru punctele neacoperite din ordinea de zi. În consecinţă, discutarea sesizărilor noastre a fost din nou amânată pentru 14 iunie.
Atragem atenţia că munca membrilor titulari ai CNA este ineficientă. Instituţia are la dispoziţie tehnicieni pe monitorizare, jurişti şi alţi specialişti care îşi fac treaba bine, însă efectul muncii lor este anulat de atitudinea celor care votează în consiliu.

Solicităm public soluţionarea în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de mâine, 14 iunie, a reclamaţiilor la adresa emisiei România TV din 12 mai. Considerăm necesar ca această soluţionare să ia în calcul că amenzile anterioare aplicate nu au dus la o ameliorare a conduitei acestui post de televiziune.

În baza analizei şedinţelor la care am participat, a modului de lucru şi al legislaţiei şi regulamentelor de funcţionare vom reveni cu comunicarea publică a unui set de măsuri pe care le considerăm necesare pentru îmbunătăţirea activităţii CNA", transmit organizaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne