Proteste anti-Putin în mai multe oraşe ale Rusiei. Navalnîi arestat

Sub sloganul „El nu este ţarul nostru”, manifestanţi ruşi au ieşit pe străzile mai multor oraşe din Rusia pentru a critica cel de-al patrulea mandat obţinut de preşedintele Vladimir Putin. Poliţia i-a arestat pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi şi pe alţi câţiva zeci de manifestanţi.
Alexei Navalnîi este arestat de poliţie în timpul unui protest la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin, 5 mai 2018.
Alexei Navalnîi este arestat de poliţie în timpul unui protest la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin, 5 mai 2018. (Captură Imagine)

Poliţia rusă a arestat sâmbătă zeci de manifestanţi care au protestat împotriva investirii oficiale a preşedintelui Vladimir Putin, ceremonie care va avea loc luni.

În centrul Moscovei, poliţia a arestat mai multe persoane, printre care şi pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi. „Navalnîi a apărut în Piaţa Puşkinskaia şi a fost arestat imediat”, a declarat politicianul din opoziţie Leoni Volkov. „Arestarea este absolut ilegală”, conform Deutsche Welle.

Cel puţin 15 persoane, inclusiv un jurnalist, au fost arestate în oraşul siberian Krasnoiarsk, conform unui grup de monitorizare independent. „Arestările au fost desfăşurate într-o manieră dură”, a precizat OVD-Info.

Alţi zece manifestanţi au fost arestaţi în oraşul siberian sudic Barnaul, conform echipei lui Navalnîi.

În oraşul Sankt Petersburg, sute de persoane au ieşit pe străzi, scandând „El nu este ţarul nostru”.

Navalnîi, care a fost blocat să candideze la prezidenţialele din luna martie, a cerut cetăţenilor ruşi să iasă pe străzi şi să protesteze împotriva celui de-al patrulea mandat prezidenţial al lui Putin.

„Bătrânul Putin crede că este un ţar. Dar el nu este ţarul nostru”, a declarat Navalnîi într-un mesaj postat pe Twitter înaintea protestelor.

Deşi au avut loc proteste în zeci de oraşe din Rusia, autorităţile au refuzat să ofere organizatorilor o autorizaţie.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că serviciile de securitate din Rusia adoptă o abordare dură împotriva manifestanţilor, iar Amnesty Internaţional a cerut vineri autorităţilor să permită desfăşurarea nestânjenită a protestelor paşnice.

„Autorităţile ruse trebuie să înveţe din greşelile lor trecute, când refuzul repetat de a oferi autorizaţie pentru proteste a fost o încălcare clară a drepturilor omului”, a precizat Denis Krivoşeev, director adjunct al Amnesty pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

Înainte ca Vladimir Putin să obţină cel de-al treilea său mandat prezidenţial, Rusia a fost marcată de unele dintre cele mai mari proteste stradale în masă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Drept răspuns, serviciile de securitate au lansat o campanie de suprimare brutală, arestând sute de manifestanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe