Protestatar trântit de poliţişti şi încătuşat. Carmen Dan, somată să nu folosească abuziv instituţiile de forţă împotriva cetăţenilor

Mai multe organizaţii civice condamnă abuzul de putere, cenzura şi intimidarea cetăţenilor, după ce protestatarul Cristian Mihai Dide a fost trântit la pământ, încătuşat şi dus la poliţie, pe motiv că a proiectat mesajul "#Rezist" pe Palatul Regal.
Protestatar ridicat de poliţie
Protestatar ridicat de poliţie (Captură foto)

Abuzul, cenzura şi intimidarea cetăţenilor care îşi exercită dreptul la libera exprimare au devenit o practică obişnuită a forţelor de ordine, care se transformă din ce în ce mai mult în forţe de represiune în slujba puterii politice, transmit 19 organizaţii civice membre sau partenere ale reţelei naţionale de grupuri civice Contract România, la scurt timp după ce protestatarul Cristian Mihai Dide a fost încătuşat de cinci poliţişti, pe motiv că a proiectat mesajul "#Rezist" pe Palatul Regal din Bucureşti, în timpul festivalului de lumini "Spotlight".

În acest context, organizaţiile semnatare cer ministrului de Interne să nu folosească abuziv instituţiile de forţă ale statului împotriva cetăţenilor români care doresc să îşi exprime liber opiniile şi anunţă că "vor lumina în această seară în Bucureşti, la ora 21.30, clădirea Muzeului de Artă pentru a duce puţină lumină şi în mintea politicienilor care folosesc în interes propriu instituţiile statului." Reamintim că astăzi, la ora 21.30, Corupţia Ucide a anunţat un protest inedit, şi anume unul prin proiectarea de mesaje luminoase pe clădirea Muzeului de Artă. Mai multe informaţii puteţi accesa aici.

Redăm apelul organizaţiilor, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times:

"Organizaţiile semnatare, membre sau partenere ale reţelei naţionale de grupuri civice Contract România, condamnă abuzul de putere, cenzura şi intimidarea cetăţenilor care îşi exercită dreptul la liberă exprimare. Acestea au devenit deja o practică obişnuită a forţelor de ordine, care se transformă din ce în ce mai mult în forţe de represiune în slujba puterii politice. Modul brutal în care poliţia şi jandarmeria au acţionat în ultimele zile şi săptămâni (de exemplu, reţinerea violentă şi încătuşarea protestatarului care a proiectat un mesaj luminos pe pereţii unei clădiri din Bucureşti sau reţinerea protestatarilor de la Congresul PSD) ne aduce mai aproape de modelul putinist al statelor autoritare de la est de România decât de democraţiile europene.

Cerem insistent ministrului de Interne Carmen Dan să nu folosească abuziv instituţiile de forţă ale statului împotriva cetăţenilor români care doresc să îşi exprime liber opiniile şi să se abţină de la punerea lor în slujba unor şefi politici cu grave probleme de natură penală.

Îi încurajăm pe cetăţeni să nu renunţe niciodată la dreptul lor constituţional la libera exprimare, dar şi să continue să respecte legea, iar noi vom ilumina în această seară în Bucureşti, la ora 21.30, clădirea Muzeului de Artă pentru a duce puţină lumină şi în mintea politicienilor care folosesc în interes propriu instituţiile statului.

#activAG Piteşti

Acţiunea Civică Galaţi

Asociaţia Aradul Civic

Braşovul Civic

Corupţia Ucide

Curăţăm Galaţiul

ECLER -Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică

Iniţiativa Craiova

Iniţiativa România

Iniţiativa Timişoara

Mureşul Civic

Oradea Civică

Organizaţia Eu Ro Aleg 2.0

Platforma România 100

Rădăuţiul Civic

Reactiv Braşov

#Rezist Milano

#Rezist Alba Iulia

#Rezistenţa