Protest la Dăncilă în poartă: Nu poţi să te joci cu industria de apărare! [Video]

După poliţişti, angajaţi din penitenciare, Sănătate, medici de familie etc., a venit şi rândul sindicaliştilor din Apărare să protesteze în faţa Guvernului.
Federaţia Naţională a Sindicatelor Solidaritatea Metal
Federaţia Naţională a Sindicatelor Solidaritatea Metal (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

În jur de 100 de sindicalişti din industria de apărare au pichetat, marţi, Guvernul condus de Viorica Dăncilă, nemulţumiţi că puterea neglijează să le rezolve problemele, actualul premier ignorând promisiunile făcute de predecesorul său, Mihai Tudose.

"După înţelegerile pe care le-am făcut pe 1 şi 2 decembrie cu Guvernul Tudose noi am aşteptat următoarele 5-6 luni ca problemele să fie rezolvate una câte una. Suntem în luna mai şi, lipsă contracte şi comenzi, lipsă banii pe serviciile pe care noi le facem pe serviciile de apărare, lipsă investiţii, lipsă aprobate bugetele de venituri şi cheltuieli. Răbdarea s-a terminat, am ajuns la final! (...) Vrem ca industria de apărare să ajungă unde îi este locul!

(...) Vă dau un exemplu, nu am avut bani timp de 7 ani de zile, din 2011 să dăm Moreni-ului să facă transportul blindat din programul naţional strategic TBT dar avem bani acum de 10 ori mai mult să dăm nemţilor de la Rheinmetall, care vă spun nu vor băga un ban în România, toţi vor pleca afară", a explicat pentru Epoch Times Constantin Bucuroiu, secretar naţional în cadrul Federaţiei Naţionale Sindicale „Solidaritatea Metal”.

Sindicalistul a mai explicat că industria de apărare are una din cele mai mici salarizări din România, motiv pentru care tinerii nu vin să se angajeze în domeniu.

O altă problemă ar fi faptul că până în momentul de faţă nivelul de contracte şi comenzi atribuite industriei de apărare este de 3,7%, în condiţiile în care ar trebui să fie minimum 30% pentru ca industria să poată supravieţui.

"Pe data de 5 februarie am transmis dnei Dăncilă problemele noastre: nici până la ora asta nu am primit un rând: "Băi, fraierilor, v-am înţeles, am primit dar nu am putut să vă dau un răspuns! Trei luni de zile să nu ne bage în seamă! Atunci consilierii să plece acasă", a mai explicat sindicalistul.

Bucuroiu a mai precizat că dacă problemele nu vor fi rezolvate, protestele vor continua, "vor avea loc şi mitinguri la poarta societăţilor până când cineva va înţelege că nu poţi să te joci mai ales în astfel de conjuncturi geopolitice, cu industria de apărare."

Principalele probleme semnalate de sindicalişti:

"Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat;

- Nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială.

- Alternativ, aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu.

Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure că din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne