Proprietarii lipsiţi de acces la terenurile din Transnistria, remuneraţi de autorităţile RM

Autorităţile moldovene riscă să piardă orice şansă de a gestiona terenurile sechestrate în Transnistria dacă nu vor împiedica procesul privatizării dorit de autorităţile secesioniste, afirmă Promo-LEX.
Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol
Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol (novostipmr.com)

Pentru susţinerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu au acces la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, Executivul de la Chişinău a decis joi alocarea pentru anul 2017 a 7,98 milioane de lei MD din fondul de rezervă al Guvernului.

Astfel, peste 5500 de proprietari de terenuri agricole urmează să primească câte 1229,68 de lei per hectar, în baza unui regulament elaborat şi aprobat de Consiliul raional Dubăsari, în condiţii de transparenţă şi echitate.

Zona amplasată după traseul Rîbniţa-Tiraspol constituie 6494,79 ha de terenuri agricole.

Amintim că la începutul lunii august 2017 asociaţia Promo-LEX a atenţionat că autorităţile de la Tiraspol ar construi fundamentul pentru privatizarea terenurilor agricole care de facto sunt proprietate a Republicii Moldova.

”Dacă nu vor lua atitudine autorităţile constituţionale ale statului ar pierde orice şansă de a mai gestiona aceste terenuri, dacă intenţia de a le înstrăina ilegal se va materializa. O eventuală „privatizare” ar îngreuna situaţia ţăranilor din raionul Dubăsari, împroprietăriţi la sfârşitul anilor '90 de autorităţile constituţionale, ale căror terenuri de circa 6500 de ha au fost practic sechestrate de administraţia de la Tiraspol”, au conchis experţii de la Promo-LEX.