Promo-LEX: Organele de drept din Moldova examinează ineficient cazurile de tortură

Autorităţile R. Moldova întâmpină dificultăţi în investigarea şi sancţionarea cazurilor de tortură, iar reabilitarea victimei şi compensarea prejudiciilor ar fi derizorii sau chiar o insultă la adresa persoanei care a suferit, afirmă avocatul Promo-LEX.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Asociaţia Promo-LEX este îngrijorată de faptul că infracţiunile de tortură ar fi în continuare examinate ineficient de organele de drept din Republica Moldova. Termenele de examinare ar fi excesiv de mari, torţionarii primesc pedepse minime, iar prejudiciile încasate în folosul victimelor ar fi simbolice.

Astfel, la 15 iunie 2017, judecătoria Cahul a pronunţat o sentinţă pe un caz de tortură şi exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Trei angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost condamnaţi în baza articolului 166/1 şi 328 CP, fiindu-le stabilită pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată şi privarea dreptului de a ocupa funcţii pe un termen de 7 ani. Instanţa a acordat părţii vătămate un prejudiciu material de 554 lei MD şi un prejudiciu moral de 1.000 lei MD.

Potrivit comunicatului Promo-LEX, la data de 21 aprilie 2010, N.S. (partea vătămată în dosarul penal n.r.), aflându-se la o cafenea din preajma unei staţii Peco din raionul Taraclia, satul Balabanu, a fost somat să se deplaseze împreună cu trei angajaţi ai Comisariatului de Poliţie Taraclia la spital pentru testarea medicală a stării de ebrietate. Partea vătămată a refuzat, din motiv că nu se afla la volanul mijlocului de transport ci în cafenea. Angajaţii MAI, aplicând forţa fizică şi fără a întocmi vreun act procesual, l-au transportat la sediul secţiei de poliţie, iar ulterior la Comisariatul de poliţie Taraclia, N.S. fiind astfel privat ilegal de libertate timp de mai mult de 8 ore.

Victimei i-au fost puse cătuşe la mâini şi picioare fără niciun temei legal, chiar dacă acesta are grad sever de dizabilitate, având proteză la piciorul stâng. Reieşind din probele prezentate de procurori, între orele 17.00 şi 20.00, lui N.S. i-au fost aplicate multiple lovituri cu mâinile, picioarele şi mijloace de aplicare a forţei. Ulterior acesta a fost transportat forţat la spitalul raional pentru testarea medicală a gradului de alcoolemie, şi contrar voinţei sale i-au fost prelevate mostre de sânge. De menţionat că în cazul refuzului de a trece expertiza medicală pentru stabilirea gradului de alcoolemie, angajaţii poliţiei sunt obligaţi să întocmească un proces-verbal în care să relateze circumstanţele refuzului, însă nu sunt în drept să oblige persoana la testare medicală.

Victima a depus mai multe plângeri împotriva acţiunilor angajaţilor MAI, iar dosarul penal intentat împotriva lor a fost examinat timp de 5 ani la faza de urmărire penală şi 2 ani la faza de examinare judiciară, în total peste 7 ani.

Avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco menţionează că interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante reprezintă unul din drepturile absolute, garantate de convenţiile şi tratatele internaţionale, care nu poate fi încălcat niciodată, sub nici o formă, indiferent de justificare.

„Cu regret, autorităţile din R. Moldova încă întâmpină dificultăţi în investigarea şi sancţionarea a astfel de cazuri, deşi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în repetate rânduri, a condamnat Moldova pe cauze similare. Urmărirea penală ineficientă, termenele excesive de examinare şi sancţiunile mici reprezintă aspectele de bază la care autorităţile rămân restante”, a adăugat avocatul concluzionând că o altă problema mare ar fi şi reabilitarea părţii vătămate şi asigurarea unei satisfacţii echitabile. „Suma de 1.000 lei prejudiciu moral, stabilită în acest caz este derizorie, fiind de fapt o insultă la adresa persoanei care a suferit, atât în urma comportamentului abuziv al organelor de drept, cât şi pe parcursul a 7 ani de examinare a dosarului.”

În context, RCTV Memoria instituţia non-profit, apolitică şi independentă, fiind unicul centru de reabilitare a victimelor torturii şi a tratamentelor inumane atrage atenţia asupra faptului că impunitatea duce la persistenţa fenomenului torturii în Moldova. "Pe de altă parte, răspunsul statului la nevoile de reabilitare a victimelor este aproape nul."

Menţionăm că, potrivit Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, în 2016, CEDO a emis 23 de hotărâri în privinţa Republicii Moldova, care au costat bugetul de stat peste 187 de mii de euro. Curtea a constatat încălcarea următoarelor articole din Convenţie: articolul 3 – interzicerea torturii (11 cauze); articolul 5 – dreptul la libertate şi la siguranţă (5 cauze); articolul 6 – dreptul la un proces echitabil (6 cauze); articolul 8 - dreptul la respectarea vieţii private şi de familie (2 cauze); articolul 9 - libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie (1 cauză); articolul 13 - dreptul la un remediu efectiv (5 cauze); articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenţie – protecţia proprietăţii (5 cauze).