Promo-LEX: Abuzurile în perioada procesului naşterii sunt prea răspândite în RM

Promo-LEX consideră îngrijorător faptul că sistemul medical din RM este insuficient de transparent şi predispune la încălcări grave ale drepturilor pacienţilor.
Institutul Mamei şi Copilului de la Chişinău
Institutul Mamei şi Copilului de la Chişinău (facebook.com)

În contextul cazului tinerei din Republica Moldova care a fost internată în cadrul Institutului Mamei şi Copilului (IMC), la începutul lunii decembrie 2017, şi care a reclamat mai multe încălcări şi abuzuri din partea lucrătorilor instituţiei, Asociaţia Promo-LEX constată că lipsa condiţiilor decente pentru naştere, precum şi lipsa asistenţei medicale calificate pentru femeile gravide constituie un tratament inuman şi degradant.

Astfel, la 9 ianuarie, a fost depusă o plângere către Procuratura Generală a R.Moldova privind modul şi calitatea asistenţei medicale acordate persoanei vizate, efectele fizice şi psihologice ale acestor fapte, circumstanţele invocate de către victimă relevând un tratament degradant comis faţă de ea într-o instituţie medicală.

În acelaşi timp, Promo-LEX se declară a fi îngrijorată de întorsătura pe care a luat-o cazul dat în mediul online şi pe reţele de socializare, şi anume – utilizarea discursului care instigă la ură şi discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunţat, cât şi multe femei care au împărtăşit public experienţe similare.

Defăimarea publică şi discriminarea, în special prin intermediul blogurilor şi reţelelor de socializare, a devenit un fenomen nociv, care ia tot mai mare amploare şi care nu ar trebui să se regăsească într-o societate democratică şi tolerantă. Totodată, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea şi denigrarea lucrătorilor medicali şi îndeamnă la calm, cazul urmând a fi documentat şi examinat în baza procedurilor judiciare iniţiate de victimă şi avocaţii asociaţiei.

Promo-LEX consideră îngrijorător faptul că sistemul medical din RM este insuficient de transparent şi predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienţilor, fapt confirmat inclusiv de către investigaţiile comisiei Ministerului Sănătăţii, aduse la cunoştinţă publicului la data de 9 ianuarie. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului nu s-a autosesizat şi nu a iniţiat o investigaţie, timp de aproape 3 săptămâni, până când cazul nu a fost dezvăluit pe o reţea de socializare.

”Acest caz a scos în prim-plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit şi se referă la abuzurile şi calitatea asistenţei medicale în perioada naşterii. În această perioadă, femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului naşterii, dar şi suferinţelor provocate – circumstanţe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credinţă”, a notat Dumitru Sliusarenco, avocat al asociaţiei.

În concluzie, Promo-LEX îşi exprimă solidaritatea faţă de femeile care au trecut prin experienţe similare şi speră că evidenţierea fenomenului calităţii slabe a asistenţei medicale pentru femeile gravide, în special în perioada naşterii, va fi sesizat de autorităţi şi acestea vor depune maxim efort şi diligenţă pentru înlăturarea problemelor şi îmbunătăţirea situaţiei.

Platforma Demnitate şi Adevăr a ţinut să puncteze că demisia şi sancţionarea în acest caz a câtorva persoane nu înseamnă nimic altceva decât o spălare pe mâini, o continuă tentativă de muşamalizare, de distragere a atenţiei de la marii vinovaţi ai crimelor care se produc zilnic în sistemul medical şi în alte sisteme vitale. Într-un stat democratic, în mod normal se impunea demisia imediată a ministrului Sănătăţii, a şefului instituţiei medicale, coroborată cu iniţierea unei cauze penale care să pedepsească conform legii gravele încălcări.