Procurorii spanioli încearcă să-l aresteze pe şeful poliţiei catalane

Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017.
Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017. (Captură Foto)

Într-o nouă evoluţie a conflictului dintre Catalonia şi Spania, şeful poliţiei locale catalane a căpătat statut de erou pentru modul în care a rezistat presiunilor venite de la Madrid de a bloca referendumul de pe 1 octombrie.

Parchetul spaniol a cerut judecătorului Carmela Lamela - care investighează dosarul de separatism deschis pe 20 septembrie 2017, să îl aresteze pe şeful poliţiei catalane Josep Luis Trapero, conform mass media spaniolă.

Trapero este învinuit de insubordonare.

Conform agenţiei Bloomberg, Jordi Sanchez, directorul campaniei pro-independenţă Adunarea Catalană Naţională şi Jordi Cuixart, care conduce grupul cultural catalan Omnium vor fi de asemenea interogaţi de magistraţi.

Judecătorul ar trebui să ia o decizie până la 6 pm ora locală.

Trapero a apărut prima oară în faţa Tribunalului Naţional pe 6 octombrie dar i s-a permis întoarcerea în Barcelona şi continuarea activităţii după mărturie.

Codul Penal spaniol defineşte insubordonare prin împiedicarea ofiţerilor de a-şi exercita funcţia sau de a executa ordinele. Pedepsele în acest caz sunt de până la 15 ani de închisoare.