Procesul de inchiziţie continuă. Dosarul penal al Dominicăi Manole trimis în judecată

Procurorii au publicat informaţii defăimătoare ce nu corespund probelor dosarului penal, a atenţionat Domnica Manole cerând totodată dezminţirea calomniilor şi prezentarea scuzelor publice.
Domnica Manole la CSJ din R. Moldova, susţinută de protestatari
Domnica Manole la CSJ din R. Moldova, susţinută de protestatari (facebook.com)

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a dosarului penal intentat în privinţa fostei judecătoare a Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole învinuită de pronunţarea unei hotărâri contrare legii.

Potrivit procurorilor, magistrata, activând în funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău şi examinând cererea de chemare în judecată a Grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional pentru modificarea Constituţiei împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC), la 14 aprilie 2016, a pronunţat, cu bună ştiinţă, o hotărâre ilegală prin care a admis integral cerinţele reclamantului obligând CEC să iniţieze scrutinul.

Ulterior, hotărârea Domnicăi Manole a fost anulată de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) ca fiind emisă cu abateri de la legea materială şi cu depăşirea atribuţiilor, prin asumarea competenţei Curţii Constituţionale (CCM) în materia interpretării Constituţiei. În motivarea hotărârii, judecătoarea ar mai fi aplicat o lege abrogată (cu privire la organizarea administrativ-teritorială a RM).

În context, procurorii susţin că expertiza informaţională, ar fi stabilit faptul că hotărârea contestată nu a fost scrisă la calculatorul judecătoarei, şi nici a asistentului acesteia, iar expertiza stilistico-lingvistică (de stabilire a autorului) ar fi demonstrat că textul documentului are acelaşi autor ca şi actele întocmite de reclamant.

”Organul de urmărire a constatat că, în cadrul activităţii sale de judecător, magistratul vizat a fost sancţionat disciplinar pentru pronunţarea mai multor hotărâri civile, alcătuite şi chiar semnate de alte persoane”, se mai arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

În replică, Domnica Manole a atenţionat că Procuratura Anticorupţie a publicat informaţii defăimătoare la adresa sa deoarece nu corespund probelor dosarului penal transmis în judecată, totodată magistrata a cerut dezminţirea şi prezentarea scuzelor publice pe site-ul oficial al Procuraturii Generale a RM.

Mai mult, Domnica Manole notează într-o declaraţie de presă, că expertiza stilistico-lingvistică nicidecum nu a demonstrat cele concluzionate de Procuratura Anticorupţie precum că hotărârea sa ar fi fost scrisă de Andrei Năstase, iar informaţia că ”ar fi fost sancţionată disciplinar pentru pronunţarea mai multor hotărâri civile, alcătuite şi chiar semnate de alte persoane”, nu corespunde adevărului.

Cauza penală diferită justiţiei a fost pornită după ce la 31 mai 2016, CSM a ridicat imunitatea judecătorului Domnica Manole pentru că ar fi emis contrar legii hotărârea din 14 aprilie 2016 prin care a obligat CEC să iniţieze un referendum pentru modificarea Constituţiei RM în baza a 400 000 de semnături colectate de către Platforma DA.

Notabil este faptul că presiunile asupra magistratei nu s-au oprit aici, iar la 4 iulie 2017, CSM a decis să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor negative prezentate de SIS în urma verificărilor, fără a exista o procedură disciplinară sau sentinţă irevocabilă în privinţa acesteia. Deşi la 5 decembrie 2017, CCM a decis că acţiunile SIS privind verificarea magistraţilor sunt neconstituţionale, cererea de repunere în funcţie încă se află pe rolul CSJ în urma mai multor amânări dubioase solicitate de către reprezentantul CSM.

În repetate rânduri Domnica Manole a declarat că este victima unei justiţii selective şi a unui proces de inchiziţie iar reprezentanţi ai societăţii civile, opoziţiei, dar şi experţi naţionali şi internaţionali au ţinut să constate că persecutarea magistratei ar demonstra lipsa independenţei sistemului judecătoresc din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe