Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite recunoaşte Israelul

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a recunoscut Israelul, subliniind că evreii au dreptul să deţină propriul lor pământ.

“Cred că fiecare popor, de oriunde, are dreptul să trăiască paşnic. Cred că palestinienii şi israelienii au dreptul să deţină propriul lor pământ”, a afirmat bin Salman în timpul unui interviu cu publicaţia Atlantic ce a fost publicat luni.

“Dar trebuie să avem un acord de pace pentru a asigura stabilitate tuturor şi a avea relaţii normale”, a adăugat el.

Prinţul a declarat că Regatul nu are nicio problemă cu evreii şi că “poate colabora cu Israelul în multe domenii”.

El a precizat de asemenea că Arabia Saudită va crea legături economice cu regimul din Tel Aviv după soluţionarea conflictului cu Autoritatea Palestiniană.

Acest anunţ reprezintă cel mai recent pas din eforturile Regatului de a normaliza relaţiile diplomatice cu Israelul.

Bin Salman s-a întâlnit vineri cu lideri ai mai multor grupuri de lobby pro-israeliene în timpul călătoriei sale în SUA.

Potrivit unei copii divulgate a itinerarului său, publicaţia israeliană Haaretz a susţinut că prinţul saudit a discutat cu oficiali din Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC), Stand Up for Israel (ADL), Federaţiile Evreieşti din America de Nord (JFNA), Conferinţa Preşedinţilor, B'nai B'rith şi Comitetul Evreiesc-American (AJC).

Într-un interviu cu reţeaua de televiziune France 24 în 13 decembrie 2017, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a afirmat că Regatul are o “foaie de parcurs” pentru stabilirea de relaţii diplomatice depline cu regimul din Tel Aviv.

Şeful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eizenkot, a afirmat recent că Israelul este pregătit să schimbe informaţii cu Arabia Saudită în ceea ce priveşte Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe