Primul summit în 15 ani între UE şi vestul Balcanilor se va concentra pe integrare

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Lideri din vestul Balcanilor şi Uniunea Europeană se vor întâlni joi în capitala bulgară Sofia la primul summit de acest fel în 15 ani.

Reuniunea nu se va concentra pe încercarea celor şase ţări non-UE ale regiunii – Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Kosovo, Macedonia şi Albania – de a adera la blocul european, ci mai degrabă se va focusa pe colaborarea mai strânsă cu blocul, au afirmat oficiali europeni, potrivit RFE/RL.

“Dorim să demonstrăm că ne pasă de dezvoltarea socio-economică a regiunii, aici şi acum. Este în interesul UE să investească în legăturile infrastructurale şi umane cu şi în interiorul Balcanilor de Vest. Şi acesta va fi obiectivul summitului nostru”, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la întâlnirea liderilor UE.

Tusk a afirmat că UE trebuie să îi impresioneze pe liderii balcanici cu faptul că blocul rămâne cea mai bună alegere geostrategică a lor.

“Sunt convins că UE este singurul partener căruia îi pasă cu adevărat de stabilitatea întregii regiuni şi de viitorul prosper al popoarelor – spre deosebire de tratarea regiunii ca un joc geopolitic de şah, în care popoarele sunt pioni”, a scris Tusk într-o scrisoare adresată liderilor UE, în care a făcut aluzie la competiţia blocului european cu Rusia pentru influenţă în regiune.

În timpul summitului, se aşteaptă ca UE să se angajeze să investească în infrastructură pentru a extinde conectarea cu Balcanii de Vest.

Discuţiile vor fi delicate, totuşi, în condiţiile în care unele ţări UE sunt prudente în ceea ce priveşte extinderea în continuare a blocului. De asemenea, cinci ţări UE nu recunosc Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008.

Premierul spaniol Mariano Rajoy nu participă la summit în semn dre protest, subliniind opoziţia Spaniei faţă de recunoaşterea independenţei Kosovo.

Un alt punct sensibil este instabilitatea continuă din Balcani pe fondul disputelor dintre ţările învecinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe