Primul Palat al Justiţiei inaugurat la Ungheni

Atunci când se doreşte un act al justiţiei corect, trebuie oferite condiţiile necesare şi abia atunci se poate cere responsabilitate, consideră ministrul Justiţiei Alexandru Tănase.
Inaugurarea Palatului Justiţiei la Ungheni R. Moldova
Inaugurarea Palatului Justiţiei la Ungheni R. Moldova (gov.md)

Un nou sediu al judecătoriei a fost inaugurat vineri la Ungheni. Acesta a fost construit conform standardelor europene, are şapte nivele şi o suprafaţă totală de 4.620 metri pătraţi, cuprinzând opt săli de judecată, o cameră special amenajată pentru minori, un birou de mediere şi patru celule de detenţie.

Palatul Justiţiei din oraşul Ungheni a comasat judecătoriile Ungheni şi Nisporeni. Lucrările de construcţie au durat trei ani şi au costat aproximativ 60 milioane lei, sursele fiind alocate de către Guvern dar şi cu suport financiar extern.

În cadrul evenimentului de inaugurare, prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că în pofida criticilor, reformarea în continuare a justiţiei rămâne o prioritate a Executivului.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a menţionat că atunci când se doreşte un act al justiţiei corect, trebuie oferite condiţiile necesare şi abia atunci se poate cere responsabilitate. „Noul sediu oferă posibilitatea de a separa cazurile aflate pe rolul instanţei în categorii specializate.”

În context, preşedintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Şchiopu, a afirmat că graţie specializării cazurilor aflate pe rol va spori eficienţa actului justiţiei.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a notat că Palatul Justiţiei din Ungheni are condiţii moderne nu doar pentru magistraţii acestei instanţe, ci în primul rând, pentru justiţiabili.

Oficialii au ţinut să promită că în următorii ani vor fi create condiţii conform standardelor moderne în toate instanţele de judecată din R. Moldova.