Primăvara Elie Saab

Elie Saab primăvara 2014.
Elie Saab primăvara 2014. (Victor VIRGILE/ Gettyimages)

Elie Saab, creatorul de modă libanez a creat pentru primăvara lui 2014 cele mai feminine şi vaporoase piese vestimentare. Specificitatea stilului Saab, aceea de a fuziona armonios cultura vestică cu cea estică şi folosirea materialelor nobile precum tafta, organza şi satin în combinaţie cu materiale fluide şi uşoare nu a dat greş nici anul acesta.

Colecţia de primăvară 2014 aminteşte puţin de începuturile atelierului Saab din Beirut, când tânărul de 18 ani împreună cu 15 angajaţi, realizau couture pentru mirese folosind materiale bogate, panglici, broderii detaliate, perle, cristale şi fâşii de mătase.

Anul acesta designerul a folosit influenţe desprinse din tablourile artistului olandez Sir Lawrence Alma-Tadema. Pictor al secolului XIX, Sir Lawrence Alma-Tadema este vestit pentru operele sale care înfăţişează scene din timpul Imperiului Roman. Personajele sale par ca aparţinând grupurilor statuare din marmură profilate parcă pe fundalul Mării Mediteraneene. Elie Saab a surprins idilicul acelei ambianţe în noua sa colecţie. Predomină culorile pastel: rozul îmbujorat, albastrul hortensie şi liliachiul au fost desprinse de pe paleta picturilor lui Alma-Tadema, iar stilul împărătesc, şi draparea suavă a volumelor corpului sugerează ţinuta clasică romană.

Saab este sinonim cu apariţia scânteietoare pe covorul roşu, iar asta s-a văzut şi în prezentarea de primăvară 2014. Nu degeaba Cate Blanchett alege să îmbrace frecvent ţinute Saab la marile ocazii.

Fiind conştient că un suflu nou nu poate trece neapreciat, creatorul de modă a amestecat printre creaţiile sale cu broderie aplicată, care constituie semnătura mărcii Saab, rochii luminoase plisate şi diafane de zeiţă.

Fără bretele, suflecate în faţă sau pe un umăr, piesele plisate au tăiat răsuflarea privitorilor. Studiul decernărilor Golden Globe şi SAG indică o scădere a apelului vedetelor la bling-bling şi o trecere spre sobru monumental. Au mai atras atenţia un trio cu piese din material cu imprimeu floral care pornea de la negru dinspre gât şi ajungea la alb la tivul de jos, spaţiul dintre ele fiind invadat de numeroase inflorescenţe colorate.

Panierele de la şoldurile gazar-urilor de mătase crează atmosfera de basm în jurul zânelor de pe podium, dar atât rochiile din muselină mătăsoasă cât şi cele din şifon de bumbac sunt demne să împodobească cele mai frumoase vedete din lume.

Saab şi-a mai surprins fanii ieşind din zona sa de confort monocromatic cu o pereche de rochii lungi cu poale curgătoare îndrăzneţ nuanţate cu sugestii de violet, citrine, albastru electric şi coral, exact ca cerul din picturile lui Alma-Tadema.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură