Primarul Sectorului 5 meţine şcolile deschise. Firea, reacţie dură: "Fiecare va răspunde în faţa legii pentru nesupunere"

"Fiecare va răspunde în faţa legii pentru nesupunerea în faţa unei decizii a Comitetului pentru situaţii de urgenţă”, comentează Firea faptul că primarul Sectorului 5, Daniel Florea, nu a închis şcolile în sectorul său, aşa cum a dispus ea.
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)

Ironizată pe Facebook pentru faptul că, după ce a eşuat să rezolve problema traficului în Bucureşti, a ajuns să închidă şcolile imediat ce dă un pic de vreme rea, Primarul Capitalei, Gabriela Firea nu pare să fi primit prea bine vestea că Daniel Florea, unul dintre colegii săi de partid a decis să menţină şcolile deschise în sectorul pe care-l păstoreşte. Întrebată cum comentează faptul că, la Sectorul 5, primarul a luat decizia să lase deschise şcolile iar părinţii care vor să vină la grădiniţă cu copiii, Firea a replicat:

"Nu voi intra în polemică cu absolut nimeni. Eu respect legislaţia în vigoare. Am primit solicitarea din partea Inspectoratului Şcolar General, pe baza avertizărilor meteorologice, am organizat Comandament de iarnă, am luat împreună această decizie de a închide şcolile, grădiniţele şi liceele, am comunicat-o tuturor factorilor responsabili, de comun acord am luat această decizie şi ulterior a fost consfinţită, pentru că aşa prevede legea, de hotărârea unui for care nu poate fi sub nicio formă combătut. Da?!

Deci, un Comitet pentru situaţii de urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti, condus de prefectul municipiului şi transmisă această informare şi hotărâre la nivelul Ministerului de Interne, deci Guvernul României. Nu ne jucăm cu astfel de decizii şi nu putem să luăm decizii locale! Aceste hotărâri se iau conform legislaţiei în vigoare şi pe temeiurile legale anunţate şi nu trebuie să ne facem fiecare câte o lege locală. Mai departe, fiecare va răspunde în faţa legii pentru nesupunerea în faţa unei decizii a Comitetului pentru situaţii de urgenţă”, a declarat primarul general al Capitalei.

Potrivit Gabrielei Firea, comitetul pentru situaţii de urgenţă se va întruni şi va analiza cum au respectat instituţiile hotărârea care a fost luată şi a ţinut să transmită că o decizie legală, odată luată, "trebuie respectată de toată lumea pentru că anunţuri care deviază sensul normal al unor hotărâri nu fac altceva decât să inducă o stare de nelinişte şi de conflicte în rândul populaţiei".

"Noi am înţeles aşa, că fiecare sector, dată fiind această decizie din cauza vremii neprielnice, putea să deschidă o grădiniţă pentru cazurile de urgenţă, pentru că în special la grădiniţe s-a făcut referire la episodul anterior de iarnă grea. Dar de la a deschide doar o grădiniţă pentru a oferi familiilor adăpost şi până la a anunţa că deschizi toate şcolile... în primul rând, nu este în conformitate cu legislaţia. De ce? Toate şcolile, ca şi clădire mă refer, proprietatea clădirii şi a terenului, sunt într-adevăr în administrarea primăriilor, dar personalul didactic aparţine şi practic respectă tot ceea ce decid Inspectoratul Şcolar General, de asemenea Ministerul Educaţiei Naţionale. Prin urmare, nu se poate ca la nivel de primărie generală sau de sector să se ia o astfel de decizie pentru cadrele didactice şi atunci se creează o confuzie şi o nelinişte în rândul populaţiei. Ştiţi că nu sunt un om conflictual, de aceea am şi spus că nu polemizez cu nimeni, dar o decizie legală, odată luată, ea trebuie respectată de toată lumea pentru că anunţuri care deviază sensul normal al unor horărâri nu fac altceva decât să inducă o stare de nelinişte şi de conflicte în rândul populaţiei, ceea noi nu ne dorim. Noi vrem să acţionăm unitar şi consecvent şi profesionist faţă de toţi bucureştenii", a mai declarat Firea, la comandamentul de iarnă convocat la sediul Poliţiei Locale.