Primarul Ankarei demisionează la presiunile lui Erdogan

Primarul capitalei turce Ankara şi-a anunţat demisia la presiunile făcute asupra lui de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care doreşte să schimbe imaginea partidului de guvernământ AK (Justiţie şi Dezvoltare) înaintea alegerilor din 2019.
Melih Gokcek, primarul capitalei turce Ankara.
Melih Gokcek, primarul capitalei turce Ankara. (Getty Images)

Melih Gokcek, care a fost primar al Ankarei din 1994, a fost un susţinător înflăcărat al preşedintelui Erdogan şi a apărat campania masivă de înlăturare a opoziţiei ce a fost lansată după puciul eşuat în Turcia în 2016.

Erdogan doreşte însă să facă schimbări în principalele municipalităţi ale ţării ca parte a planului de revitalizare a partidului AK şi de a-l pregăti pentru alegerile generale din 2019.

Gokcek a fost unul dintre cei trei primari care au rezistat apelurilor de a demisiona lansate de Erdogan.

Preşedintele turc a declarat săptămâna trecută la o conferinţă de presă în Ankara că trei primari din partidul de guvernământ au demisionat şi că alţi trei urmează să demisioneze în curând, avertizând că aceştia vor fi sancţionaţi de AK dacă vor refuza să demisioneze voluntar.

După o întâlnire cu Erdogan la palatul prezidenţial, Gokcek a declarat luni într-un mesaj postat pe Twitter: “Cu voia Domnului, voi convoca sâmbătă consiliul municipal al oraşului, îmi voi lua rămas bun de la membrii consiliului ce îmi sunt prieteni şi îmi voi prezenta demisia”.

Primarul oraşului nord-vestic Bursa, Recep Altepe, şi-a anunţat de asemenea demisia luni, iar primarul oraşului Balikesi, Edip Ugur, este singurul dintre cei trei care încă nu a făcut un anunţ cu privire la demisia sa.