Primăria SRL a Gabrielei Firea. PNL Bucureşti va sesiza Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană

Înfiinţarea celor 22 de firme ale Primăriei Capitalei, firme ce au "tocat" peste 118 milioane de euro de la bugetul municipalităţii, va ajunge, graţie PNL, pe masa Consiliului Concurenţei şi a DG Competition.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

PNL Bucureşti va sesiza Consiliul Concurenţei şi DG Competition din cadrul Comisiei Europene cu privire la înfiinţarea celor 22 de companii ale Primăriei Capitalei şi dotarea acestora cu capital public, a anunţat miercuri, consilierul general PNL Cătălin Deaconescu, în cadrul unei dezbateri publice.

Potrivit lui Deaconescu, înfiinţarea acestor firme - la dorinţa Gabrielei Firea - poate aduce "atingere" competiţiei şi pieţei de servicii, relatează Agerpres.

Deaconescu a mai precizat că PNL Bucureşti a trimis o scrisoare către toate aceste companii şi le-a solicitat să răspundă câţi bani au cheltuit până acum, câţi oameni au angajat, prin ce procedură i-au angajat, dacă au procedură internă de achiziţii publice, dacă au o strategie, câţi oameni intenţionează să angajeze şi pe ce poziţii şi cât au cheltuit din bugetul alocat până la data de 1 octombrie.

Consilierul PNL a mai ţinut să sublinieze că 80% dintre cheltuielile companiilor nou-înfiinţate se vor duce pe salarii, plus alte cheltuieli "absolut ciudate", precum înfiinţarea unui muzeu al fotbalului românesc, suma alocată acestuia fiind de 100.000 de euro.

"De asemenea, peste un milion de euro doar pentru plata consiliilor de administraţie la 20 dintre cele 22 de companii sau un site care va promova turismul în Bucureşti, care costă 317.000 de lei şi un ecran video-led de 1.350.000 de lei", a arătat consilierul general.

La rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu a precizat că va solicita audierea, în cadrul comisiei de specialitate din Senat, a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru ca acesta să-şi exprime opinia cu privire la ce se întâmplă la nivel de Municipalitate.

"La Consiliul Concurenţei este o speranţă că putem să mai oprim ceea ce se întâmplă aici. Să-l chemăm pe Bogdan Chiriţoiu la comisie, în Senat, să ne explice puţin care este opinia lui despre ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Vom vedea care este opinia clară a lui şi după aceea urmează să facem o sesizare către Consiliul Concurenţei oficială", a afirmat Cîţu.

Cîţu a mai precizat că înfiinţarea şi capitalizarea acestora ar trebui să fie analizată şi în legătură cu numirile recente la conducerea Curţii de Conturi.

"Fac aceste companii, iar cei care vor verifica dacă aceste companii cheltuie banii corect vor fi cei de la Curtea de Conturi, care tocmai au fost numiţi astăzi de PSD. Sunt oamenii care vor verifica cum sunt cheltuiţi banii de aceste companii", a subliniat Cîţu.