Prima dată în 8 ani: OPEC este de acord să limiteze producţia de petrol

OPEC va limita producţia la 32,5 milioane de barili pe zi pentru a stimula creşterea preţurilor la petrol, care au scăzut dramatic în ultima perioadă. Acordul preliminar este primul de acest gen de la criza financiară globală izbucnită în 2008.
(Captură Foto)

Acordul preliminar va limita producţia de petrol a statelor OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) la 32,5 – 33 milioane de barili pe zi, producţia actuală fiind estimată a fi la 33,2 milioane de barili pe zi. Acordul a fost stabilit miercuri în Algiers între miniştrii petrolului din OPEC.

S&P Global Platts a estimat că, dacă OPEC reduce producţia cu 700.000 de barili pe zi, preţurile vor creşte cu 12 dolari (10,69 euro) în 2017. Ţiţeiul este tranzacţionat în prezent la sub 50 de dolari pe baril, comparativ cu preţurile înregistrate în 2014, care au depăşit 100 de dolari. Scăderea preţurilor la petrol s-a făcut simţită în economia Arabiei Saudite dar, în acelaşi timp, a permis membrilor OPEC să îşi recâştige piaţa pierdută în faţa producătorilor nord-americani.

Arabia Saudită, care a produs 10,6 milioane de barili pe zi în luna august, a căzut de acord să reducă producţia cu 500.000 de barili pe zi, în timp ce Iranul, care a produs 3,6 milioane de barili conform datelor publicate de OPEC, îşi va limita producţia la 3,7 milioane de barili pe zi.

Eforturile precedente de a îngheţa producţia petrolieră au eşuat din cauza neînţelegerilor dintre cei doi producători majori de petrol şi rivali politici.

Iranul a insistat anterior să revină la producţia de 4 milioane de barili pe zi, reprezentând nivelul de producţie existent înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale pentru programul său nuclear, care au fost ridicate în 2015 după încheierea unui controversat acord nuclear cu marile puteri.

OPEC va discuta acum despre cote pentru statele membre individuale înaintea unei întâlniri din 30 noiembrie în Viena, a declarat miercuri ministrul Energiei din Qatar, Mohammed bin Saleh al-Sada, după ce a prezidat întâlnirea din Algiers.

Acordul privind limitarea producţiei are loc la câteva săptămâni după ce Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat că cererea de petrol a scăzut semnificativ în cel de-al treilea trimestru, reducând şi mai mult preţurile la aurul negru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie